nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szótárkuriózumok ínyenceknek

Kíváncsi a letűnt korok szlengjére? Netán arra, milyen marxista magyarázatokkal látták el az 1949-ben kiadott Idegen szavak szótárát?

nyest.hu | 2010. január 21.
|  

Aki érdeklődik a könyvkülönlegességek iránt, annak érdemes ellátogatnia Gyöngyöstarjánba, ott nyílt meg ugyanis nemrégiben A magyar nyomtatott szótárak története című kiállítás.

A tárlaton témák köré rendezett tárolók segítenek a látogatóknak végigkísérni a magyar szótárak történetét, bepillantást engedve például olyan különleges munkákba, mint Pesti Gábor 1538-ból való hatnyelvű fogalomköri szótára, ami az egyik első magyar nyomtatott szótár. További tárolókban a magyar nyelv eredetét bemutató etimológiai szótárak mellett szemrevételezhetők az értelmező szótárak éppúgy, mint a szólás és közmondás szótárak.

Szótárkuriózumok ínyenceknek

Az érdeklődők ezen kívül megvizsgálhatják a régebbi korok tolvajnyelvét tartalmazó kiadványokat, Parapatics Andrea napjaink szlengjét feldolgozó szótárát, illetve a két éve elkészült Retró szótárat is, ami az 1960-as és 1970-es évek jellemző szavait vonultatja fel Bambitól kezdve a Fecskén és az építőtáboron át a békekölcsönig. A tájszótárakban a látogatók ellenőrizhetik, vajon megtalálják-e gyermekkoruk gyakran használt, ám azóta már-már elfeledett szavait, míg az 1949-ben kiadott Idegen szavak szótára – marxista magyarázatokkal című kézikönyv alapján elgondolkodhatnak, miként hagyja rajta „keze nyomát” egy-egy kor a szótárain (is).

A köteteken kívül 25 darab, falakra kifüggesztett nagyméretű tabló is várja az érdeklődőket, amiken a legjelentősebb huszonöt magyar szótárszerkesztő életrajza olvasható Pesti Gábortól Baranyi Decsi Jánoson és Szily Kálmánon át Bárczi Gézáig.

A kiállítás január 18-i megnyitóján Kiss Gábor, a TINTA Könyvkiadó igazgatója, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja tartott rendhagyó tárlatvezetést. A szakember elmondta: az országba máshova is örömmel elviszik a kiállítást, mert az jó alkalom arra, hogy felhívják az emberek figyelmét a szótárak napjainkban is betöltött jelentőségére.

A gyöngyöstarjáni tárlat február 8-ig lesz látható.

Információ
X