nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megjelent A magyar nyelv nagyszótára legújabb kötete

Megjelent A magyar nyelv nagyszótára ötödik kötete, amelyet 2014. február 20-án mutattak be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében Budapesten.

MTI | 2014. február 23.
|  

Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója a sajtóbemutatón elmondta: a több mint 20 kötetesre tervezett sorozat új részei kétévente jelennek meg 20-25 ember munkájának eredményeképpen. Hozzátette: A magyar nyelv nagyszótára az Intézet legnagyobb vállalkozása, s minden egyes kötet megjelenése ünnep számukra.

Az ötödik rész a c (cé, cz, tz) betű címszavától a dézsmaszedőig szedte csokorba az elmúlt 230 év szókészletét. A kötet 4122 szócikkben dolgozza föl a szavakat, szókapcsolatokat, amelyeknek használatát 35157 példamondattal érzékelteti.

Ittzés Nóra, a nagyszótár főszerkesztője elmondta, hogy nagyon aprólékos és hatalmas adatmennyiséget mozgató elemzésre van szükség a szótár írásakor, tehát a munka jellege magyarázza azt az időigényt, amelyre szükség van egy-egy kötet elkészüléséhez. Kiemelte azt is, hogy elkezdődött a szöveggyűjtemény bővítése, a felső korszakhatár 2010-re emelésével új szavak, példamondatok kerülhetnek be a következő kötetekbe, illetve visszamenőleg a már megjelentekbe. A sorozat lezárása a 2030-as évekre várható, s a tervek szerint elektronikusan is hozzáférhetővé válik majd a szótári anyag – tette hozzá Ittzés Nóra.

Megjelent A magyar nyelv nagyszótára legújabb kötete
Forrás: nszt.nytud.hu

A szótár a szöveggyűjteményében fellelhető adatok elemzése alapján, eredeti példamondatokkal mutatja be a címszavakat. A szöveggyűjtemény maga három különböző adatbázisból áll: egyrészt a 2005-re összeállított 27,5 millió szövegszavas Magyar Történeti Korpuszból, másrészt a 19. század végétől gyűjtött 5-6 milliós archivális cédulaanyagból, harmadrészt egy több száz millió szóból álló CD-s szöveggyűjteményből.

A feldolgozott szövegek az 1772 és 2000 közötti időszakból, a legkülönfélébb stílusrétegekből származnak, a régies és a mai, a szépirodalmi és a tudományos, a nyelvjárási és a szleng, a szak- és a sajtónyelvi szóhasználatot egyaránt tükrözi a szótár.

A Magyar Tudós Társaság még 1831-ben hagyta jóvá a nagyszótár első terveit, a tényleges szótárírói munka azonban csak a 21. század elején kezdődött el. A sorozat első kötetei 2006-ban jelentek meg és már a következő évben elnyerték a Kiváló Magyar Szótár Díjat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X