nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szörföző ötévesek

Ma már megszokott, hogy a számítógép előtt nemcsak az iskolás gyerek ül, de akár már az ötéves is. Az elővigyázatos britek őket szeretnék megvédeni.

nyest.hu | 2009. december 8.
|  

Ötéves, és már a gép előtt ül. Sőt, weblapokat nézeget, számítógépes játékokat játszik, egy szóval: internetezik. Ez ma már egyáltalán nem ritka, főleg nem a nyugat-európai országokban. Ezt támasztja alá az a brit kezdeményezés is, ami az iskolába kerülő gyerekeket szándékozik megvédeni a netezés veszélyeitől – számol be a The Independent onlájn kiadása.

A brit oktatásban a közeljövőben egyre nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni arra, hogy, mint mondják, ne csak a helyes közlekedésre és az idegenektől való óvakodásra tanítsák meg a kicsiket, hanem a nagyon is aktuális netes veszélyekre is felkészítsék őket. Kár is lenne tagadni ezeknek a veszélyeknek a jelentőségét vagy a gyerekek veszélyeztetettségét: ahogy Tanya Byron pszichológus mondja, felmérések igazolják, hogy a 8 és 17 év közötti gyerekek 99%-a internet-felhasználó. Ráadásul csak egy részük tud olyasmiről beszámolni, hogy a szülei figyelnek rá, milyen oldalakra látogat el. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ebben az életkorban szinte minden gyerek ki van téve a netes veszélyeknek – legyen szó zaklató pedofilokról vagy erőszakos videókról.

Éppen ezeket a veszélyeket akarják tehát lecsökkenteni Nagy-Britanniában azzal, hogy minél korábban, már ötéves korban elkezdik internethasználatra tanítani a gyerekeket. A tervek szerint 2011-re építik be a kerettantervbe kötelező elemként a felhasználói ismereteket. Magát a Click Clever, Clisck Safe (vagyis Kattints okosan, kattints biztonságosan!) programot ma ismerteti Gordon Brown miniszterelnök.

Információ
X