nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szógyűjtés Burgenlandban

Eredményesen zárult a Burgenlandban máig használt régi magyar szavak és kifejezések gyűjtése: rengeteg ilyen érkezett be az alsóőri Magyar Média- és Információs Centrumhoz.

MTI | 2009. július 24.
|  

A központon belül működő Imre Samu Nyelvi Intézet kezdeményezésére még 2008-ban fogtak a szógyűjtésbe. Az akció célja az egyedi burgenlandi magyar szókincs megőrzése.

A gyűjtés sokak fantáziáját megmozgatta, így rengeteg régi, de még ma is használatos őrvidéki magyar szó érkezett be a kezdeményező szervezethez – olvasható az osztrák közszolgálati rádió és televízió nemzeti kisebbségekkel foglalkozó honlapján.

Olyan, például a mezőgazdaságból származó, régóta ismert, helyi jelentőséggel bíró, tipikus őrvidéki szavak érkeztek be, amelyeket a helyi lakosság máig használ – mondta Kelemen László, a központ vezetője.

Az alsóőri magyar médiacentrum jelenleg Imre Samu nyelvész ötvenes évekből származó gyűjtéseit digitalizálja, majd a csaknem 60 évvel ezelőtt gyűjtött anyagot összeveti a mostani gyűjtéssel. A cél az, hogy a gyűjtés eredménye a tudományos munkát követően könyvben is megjelenhessen.

Címkék: Nyelvtudomány
Információ
X