nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákiai kiadvány a kisebbségi nyelvhasználati jogokról

Nyelvi jogok Szlovákiában a címe annak a kiadványnak, amely a szlovákiai kisebbségek anyanyelv-használati jogait foglalja össze.

MTI | 2011. január 14.
|  

A százezer példányszámban kiadott füzetecske az Új Szó napilap csütörtöki, a Vasárnap és a Szabad Újság című hetilapok e heti kiadásának mellékleteként került a széles nagyközönséghez.

„A szlovákiai anyanyelvhasználattal kapcsolatban szinte minden kérdésre választ ad ez a füzet, olyan kézikönyv, amelynek minden családban meg kell lennie" – állította az Új Szóban Tóth Károly, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője.

Horony Ákos, jogász szerint a helynevek és személynevek használatával kapcsolatos lehetőségekről, a kulturális rendezvényekről, az emléktáblákról és a reklámfeliratokról is tájékoztat a kiadvány.

„Az önkormányzatok is nagy hasznát vehetik ennek a kiadványnak, mivel részletesen tárgyaljuk benne a polgárok önkormányzatokkal szembeni nyelvi jogait és az önkormányzatok kötelességeit, amelyeket legtöbbször tájékozatlanság miatt nem tartanak be, vagy nem tudnak biztosítani" – hívta fel a figyelmet Horony.

Az egyes témák mellett a vonatkozó jogszabályok egyes szövegrészei is megtalálhatók a füzetben szlovákul és magyar fordításban is, így mindenki a törvény eredeti szövege alapján győződhet meg arról, hogy a kórházakban vagy a hivatalokban milyen esetben és hol kommunikálhat magyarul.

Az értékes kiadvány szerzői Horony Ákos, Cúth Csaba és Lancz Attila. A tájékoztatót, amely a szlovákiai magyarok lakta települések térképét is tartalmazza, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és az Anyanyelvünkért Polgári Társulás adta ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 13 2011. január 16. 09:26

A címlapon helytelenül jelent meg a cikkre utaló cím: ott szlovák kiadvány szerepel a szlovákiai helyett.

Információ
X