nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákiába látogat a Velencei Bizottság küldöttsége

Szlovákiába látogat jövő héten a Velencei Bizottság küldöttsége, hogy állásfoglalást készítsen elő az államnyelvtörvényről.

MTI | 2010. január 15.
|  

A küldöttség Pozsonyban és Dunaszerdahelyen találkozik a szlovák állami szervek, a nemzeti kisebbségek és a civil szervezetek képviselőivel – közölte Viliam Figusch, az Európa Tanács pozsonyi információs irodájának képviselője pénteken.

A Velencei Bizottság jogi véleményét az államnyelvtörvény ügyében tavaly szeptemberben Szlovákia kérte ki. A pozsonyi külügyminisztérium akkori nyilatkozata szerint azzal a céllal, hogy a nyelvtörvény értékelésében elsősorban a szakmai, s ne a politikai érvek legyenek előtérben.

A független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottságot (a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottságot) az Európa Tanács tanácsadó szerveként 1990 májusában hozták létre. A bizottság főleg az alkotmányozás, a közjog, a választási kérdések és az alkotmánybíráskodás kérdéseivel foglalkozik, és a múltban olyan fontos kérdésekben foglalt állást, mint például a magyar státustörvény, a választójogi kódexek elvei, a bírói függetlenség, illetve a titkos CIA-repülések. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a szlovák nyelvtörvény megfelel-e az európai normáknak.

A módosított szlovák államnyelvtörvény tavaly szeptember elsején lépett életbe. A jogszabályt a szlovákiai magyarok szervezetei és képviselői a kisebbségi jogok megnyirbálására irányuló kísérletként értékelték, és elutasították. A törvény éles vitát és komoly feszültséget váltott ki Pozsony és Budapest között is. A jogszabályt Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa is megvizsgálta. Vollebaek szerint a jogszabály nem ellentétes az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy jó. A viták következtében a szlovák kormány végrehajtási utasításokat fogadott el, hogy a törvény értelmezése egységes legyen. A végrehajtási utasítások januárban léptek életbe.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja szerint a nyelvtörvény végrehajtási utasításai „csak a törvény rossz megfogalmazásainak pontosítására, s nem a Szlovák Köztársaságban fennálló nyelvi helyzet megoldására szolgálnak”.

Információ
X