nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia támogatná a magyar nyelvű egyetemeket

A révkomáromi Selye János Egyetem szakmai, infrastrukturális és pénzügyi megerősítését tervezi az új szlovák jobbközép kormány.

MTI | 2010. július 22.
|  

A hírről a pozsonyi TASR hírügynökség számol be a birtokába jutott kormányprogram-tervezetére hivatkozva. A dokumentum jelenleg véleményezés alatt áll.

A kormány célja, hogy megerősítse az egyetem szerepét a szlovákiai magyar kisebbség oktatásában. A tervezet szerint a kabinet támogatni kívánja a révkomáromi és a nyitrai Konstantin Egyetem azon törekvését is, hogy új, modern szakokat és programokat vezessenek be a magyar nyelvű oktatásban. A nemzetiségi oktatás fejlesztésének kérdéseit a kormány az oktatásügyi törvény módosításával szeretné elérni.

Ugyanakkor a kormány azzal számol, hogy újra bevezeti a nemzetiségi iskolák tanfelügyelőségét, és létrehozza a nemzetiségi iskolákkal foglalkozó pedagógiai központot. Támogatni fogja egy nemzetiségi módszertani központ kialakítását is a révkomáromi, a nyitrai és az Eperjesi Egyetem bevonásával.

A kormány támogatni fogja a nemzetiségi anyanyelvi oktatás színvonalának emelését, valamint a szlovák nyelv tanítása minőségének és hatékonyságának az emelését.

Az ígéretek között szerepel a kisebbségi iskolákban használt pedagógiai módszerek korszerűsítése, s az iskolák jobb ellátása időszerű és modern tankönyvekkel. Erősíteni szeretné a szlovák és a kisebbségi tannyelvű iskolák együttműködését is.

A kormány tervei között szerepel a nemzeti kisebbségi kultúrák védelmét és fejlesztését biztosító törvény kidolgozása. A törvény megszabná a kisebbségi kultúrák helyét az ország kultúrájában, és meghatározná azok finanszírozásának szabályait is.

A kisebbségi oktatásügy finanszírozása, irányítása és módszertani támogatása terén a kormány fokozottan kíván ügyelni arra, hogy a kisebbségek valódi szükségleteiből és érdekeiből induljon ki - írja a hírügynökség.

Az új kormányprogramról várhatóan augusztus 4-én szavaz a pozsonyi parlament.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X