nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovák nyelvtörvény megihlette az USA-t?

Márpedig Alabama nyelve az angol – vélekedik a republikánus kormányzójelölt. Épp ezért ideje visszavonni a többnyelvű vizsgáztatás lehetőségét.

nyest.hu | 2010. április 27.
|  

Csak semmi sokszínűség, csak semmi nyelvi jog – akár így is fogalmazhatott volna Tim James, Alabama republikánus kormányzójelöltje. Szerinte ugyanis nem szükséges több nyelven is biztosítani a járművezetői vizsgateszteket. „Ez itt Alabama: angolul beszélünk” – nyilatkozta ellentmondást nem tűrően a politikus.

Eddig összesen tizennégy nyelven lehetett vizsgát tenni, ha az ember jogosítványt akart szerezni az Egyesült Államok Alabama államában. Angolul, spanyolul, kínaiul, japánul, koreai, vietnámi és thai nyelven, franciául, görögül, németül, oroszul, arabul, perzsául, sőt még amerikai jelnyelven is letehette a vizsgát a sofőrjelölt. Ennek szeretne hamarosan véget vetni Tim James. Szerinte ugyanis tökéletesen elegendő, ha angolul biztosítják a teszteket.

Kérdés, mit szólnak majd ehhez például a külföldi óriáscégek dolgozói – veti fel a problémát a Guardian cikke. Hiszen jó néhányan vannak a Mercedes-Benz vagy a Honda munkatársai között, akik – bár beszélnek angolul – természetesen hátránnyal indulnak, ha nem az anyanyelvükön tesztelik őket.

A legnagyobb megütközést azonban nem is az kelti, hogyha valaki nem jut anyanyelvi vizsgakérdésekhez a világ másik felén, távol a hazájától. Sokkal inkább az, hogy ha egyszer már biztosították a lehetőséget a „többnyelvű” vizsgára, miért vonnák most vissza ezt az – ott élőknek sokat jelentő – lehetőséget. A cikk szerint ugyanakkor van remény a külföldiek számára: egyelőre korántsem biztos, hogy a nyelvi kérdésekben vérmesnek mutatkozó republikánus jelölt valóban a tűz közelébe is kerül majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X