nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újra fellángolt a nyelvtörvényvita

Továbbra sincs megegyezés a szlovák kulturális tárca és a Híd párt között az államnyelvtörvény módosításának ügyében, ezért csütörtökön elmaradt a korábban beharangozott rendkívüli kormányülés.

MTI | 2010. szeptember 24.
|  

„Daniel Krajcer kulturális miniszter közölte a miniszterelnökkel, hogy a tárgyalásokat megszakították, ezért nincs szükség a kabinet összehívására” – közölte Eva Chudinová, minisztériumi szóvivő. A rendkívüli kormányülés egyetlen témája a nyelvtörvény módosítása lett volna.

Bugár Béla, a Híd elnöke bejelentette: pártja este elnökségi ülést tart, amelyen megvitatják a kialakult helyzetet. A Hídnak nem tetszik, hogy bár korlátozott mértékben, de a módosított törvény is szankciókat tartalmazna a jogszabály megsértéséért.

„Nem sikerült megegyeznünk, mert még nem kerültünk egy hullámhosszra, s a javaslat mai formáját nem tudjuk elfogadni” – mondta újságíróknak a csütörtöki tárgyalások után Solymos László, a Híd parlamenti frakciójának vezetője.

Leszögezte: a probléma lényege nem a szankciókban van, hanem abban, hogy az egész törvény rossz, s a büntetések lehetősége aggodalmat kelt a lakosság egy csoportja körében.

„Az emberek félelemben élnek, mert nem tudják, mit engedhetnek meg maguknak” – hangsúlyozta Solymos. Úgy véli: a szankciók megszüntetésével ez a félelem megszűnne.

A Híd – fejtette ki Solymos – két kiutat lát: az első a szankciók teljes eltörlése, a másik konkrét és pontos meghatározása annak, kit és miért lehet büntetni. „Számunkra ez csak kompromisszumos megoldás” – jegyezte meg. „A legjobb megoldás a nyelvtörvény teljes megszüntetése lenne, de tudjuk, hogy ehhez nincs meg a kellő politikai akarat” – tette hozzá a magyar politikus.  Elismerte: a kulturális miniszter tett már engedményeket, s a felek keresik a megoldást.

A Híd szeretné, ha péntekig megszületne a megállapodás. Péntek ugyanis az utolsó nap, amikor még javaslatot lehet tenni a parlament októberi napirendjének bővítésére.

Bugár Béla úgy látja, hogy egyelőre nem körvonalazódik a pártjának is tetsző megoldás. „Éppen ezért tárgyalni fogunk. Amíg a törvény nem lesz rendben, nem engedjük, hogy a parlament elé kerüljön” – indokolta a rendkívüli elnökségi ülés összehívását Bugár.

Nem hivatalos értesülések szerint a kormányzat kivenné a törvényből például azt a rendelékezést, miszerint az emlékművek, emléktáblák szövegét a minisztériumnak kell jóváhagynia. Megszüntetnék a nemzetiségi iskolákban a kötelező kétnyelvű dokumentációt is. A jövőben a közlekedési tárca, a posta és a távközlési szféra, valamint a nem állami tűzoltó egységek alkalmazottainak nem lenne kötelező az államnyelv használata. Eltörölnék a szankciókat az időszaki kulturális kiadványoknál, a múzeumok, galériák, könyvtárak, mozik időszaki kiadványainál, programfüzeteinél.

A Budapest és Pozsony hivatalos viszonyában is komoly feszültséget okozó államnyelvtörvény módosításáról eredetileg szerdán akart tárgyalni a szlovák kormány, de ezt a témát végül is nem tűzték napirendre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X