nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szingapúr „atyja” kínaiból csak közepes

Li Kuan Ju, Szingapúr „atyja” és jelenlegi Tanácsadó Minisztere beismerte, hogy saját kínai tudása bizony hiányos.

nyest.hu | 2010. június 29.
|  

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Szingapúr létét és gazdasági sikerét nagymértékben Li Kuan Junak köszönheti, aki 1959-től 1990-ig volt az ország miniszterelnöke. Li azóta is különböző pozíciókat tölt be a szingapúri államigazgatásban: jelenleg éppen Tanácsadó Miniszter (Minister Mentor) fia kormányában.

Ez utóbbi pozícióban a mandarin kínai nyelvet népszerűsítő beszédeiről lett híres Li. Ősszel azt ismerte be az idén 87 éves államférfi, hogy évekig rossz nyelvpolitikát folytatott a városállam, most pedig azt, hogy saját kínai nyelvtudása is meglehetősen hiányos – közli a Channel News Asia kishíre. Az évtizedek óta az angol nyelvet favorizáló ország egy ideje már küszködik a gyerekek romló kínai nyelvtudásával.

Li csak felnőtt korában tanulta meg a mandarin kínait, és most bevallotta: ötös angol nyelvtudásához képest a kínai nyelvtudása csak hármast érdemelne. A szingapúri szülőknek azt üzeni, hogy nem lehet két nyelvet egyformán jól beszélni, és ha azt szeretnék, hogy gyerekeik az angol mellett kínaiul is jól tudjanak, akkor bizony sok időt és erőfeszítést kell a cél érdekében befektetniük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X