nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szigorú sorrend a többnyelvű táblákon

Valamennyi köztéri táblán az állam nyelvén írt szövegnek kell az első helyen szerepelnie, más nyelvű szövegek csak ezután következhetnek.

MTI | 2012. december 10.
|  

A brassói táblabíróság jogerős ítéletben marasztalta el a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt a többnyelvű feliratozási gyakorlata miatt. A Krónika napilap pénteki számában közölt beszámoló szerint a táblabíróság megerősítette az alacsonyabb szinten hozott ítéletet, amely szerint valamennyi köztéri táblán az állam nyelvén írt szövegnek kell az első helyen szerepelnie; más nyelvű szövegek csak ezután következhetnek. A bíróság arra kötelezi az önkormányzatot, hogy cserélje ki a közintézmények székhelyeire kihelyezett táblákat, az utcanévtáblákat, a háromnyelvű – magyar, román és angol – turisztikai útmutatókat. Az ítélet szerint az önkormányzatnak a parkolóautomaták használati utasítását, és a parkolócédulák szövegét is elsőként román nyelven kell megadnia.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus perelte be feliratozási gyakorlata miatt. A prefektus további 18 pert indított a megyei és egyes helyi önkormányzatok ellen székely szimbólumok használata miatt és a magyar nyelv használatával kapcsolatos ügyekben.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az MTI-nek elmondta, ezek a példák is jelzik, mennyire fontos, hogy az alkotmány regionális hivatalos nyelvként ismerje el a magyart. „Miután Románia aláírta a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját, Székelyföldön a magyar nyelvnek egyenrangúnak kellene lennie a románnal” – érvelt a polgármester. Antal Árpád szerint a román állam megszegte a charta előírásait. A polgármester azt mondta, mérlegelni fogja, mely európai fórumokon tesz panaszt emiatt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X