nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szigorítják a lógás büntetését Ausztriában

Fokozottabb megelőzéssel, de végső esetben az eddiginél szigorúbb pénzbírsággal akar fellépni az igazolatlan iskolai hiányzások ellen az osztrák kormány.

MTI | 2012. július 4.
|  

A minisztertanács (kormány) keddi ülésén hagyta jóvá a négylépcsős eljárás tervét, amely ősszel kerülhet a parlament elé. A javaslat először teremtene országosan egységes szabályozást a probléma kezelésére.

Az első három lépésben a szülők és a tanárok közötti egyeztetéseket, majd iskolai pszichológusok, szociális munkások és a gyermekvédelmi szolgálat bevonását írja elő a terv. Ha a gyermekvédelem fellépése ellenére is hiányzik egy tanuló az órákról és a szülők nem biztosítják, hogy a gyermek iskolalátogatási kötelezettsége teljesüljön, akkor 440 euró büntetés szabható ki a szülőkre. A büntetés összege az eddiginek a kétszerese.

Az eljárás akkor veszi kezdetét, ha a tanuló egy tanítási félévben 30 igazolatlan órát, öt nap igazolatlan hiányzást gyűjtött össze vagy három egymást követő napon igazolatlanul marad távol az iskolától.

Az iskolai hiányzásokról szóló vita a bevándorló családok beilleszkedésével összefüggésben került napirendre tavaly Ausztriában, ugyanakkor megoszlanak a vélemények arról, hogy főként integrációs kérdésről van-e szó, s a kormány javaslata sem akként kezeli a jelenséget.

A koalíciós egyeztetéseken kialakított kormányjavaslat kompromisszumot képvisel, Sebastian Kurz integrációs államtitkár ugyanis eredetileg ezerötszáz eurós maximális büntetést javasolt a megelőzés mellett.

Nem talált támogatásra a kormányban Gabi Burgstallernek, a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták egyik vezető politikusának az a javaslata sem, hogy a családi pótlék visszatartása legyen a szankció.

„A megelőzésen, és nem a büntetésen van a hangsúly” – mondta Claudia Schmied oktatási miniszter.

Az intézkedések várhatóan az őszi törvényhozási ciklus elején kerülnek a parlament elé. A 2012-13-as iskolaévben kísérleti jelleggel el akarják indítani a programot, és három év után értékelik az eredményeket. A kormánypártok a szavazatok több mint felével rendelkeznek a parlamentben, így a javaslat várhatóan megkapja a szükséges támogatást.

Az oktatási minisztérium adatai szerint Bécsben 2011-ben mintegy másfélezer esetben indult eljárás nagy számú igazolatlan hiányzás miatt, s az esetek mintegy 30 százalékában szabtak ki pénzbírságot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X