nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szent Lőrinc könnyei

Az év egyik legizgalmasabb csillagászati eseménye, a Perseida-meteorraj maximuma szombatról vasárnapra virradó éjjel következik be.

MTI | 2012. augusztus 11.
|  

A jelenség megfigyelését a hajnalban felkelő holdsarló sem fogja zavarni, ám különös hangulatot kölcsönöz majd a meteorok észleléséhez olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján ().

A Perseidákat először i. sz. 36-ban figyelték meg Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, amelyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. Számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a Föld pályáját, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla. Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is megfigyelhetők kis számban a Perseida-meteorok. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11-12-e környékén haladunk át, de már a környező éjszakákon is igen látványos meteortevékenységet láthatunk emeli ki az MCSE portálja.


A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle-üstökös legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető. A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távolabb.Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket. További érdekesség, hogy a fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor 12-én jelentkezik” – olvasható a honlapon.

A meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak jönni, de nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint déli és északi irányba nézve láthatjuk a legszebb rajtagokat. A meteorok észleléséhez nincs szükség távcsőre, a megfigyelésre a nagyvárosoktól távoli, fényszennyezéstől mentes helyet célszerű választani. Budapesten a budai hegyvidék a legalkalmasabb megfigyelési helyszín.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló augusztus 11-én szombaton 21 órától várja az érdeklődőket Perseida-nézésre. A programot előadások színesítik, valamint a meteorok mellett távcsöves nézelődésre is lehetőség nyílik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X