nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kék hold?

A Kék Hold hónapja lesz augusztus, amikor kétszer – elsején és harmincegyedikén – lesz telihold.

MTI, nyest.hu | 2012. július 31.
|  

Kék Holdnak azokat a naptári helyzeteket nevezik, amikor valamelyik hónapban kétszer van telihold. A holdfázisok 29,5 naponként ismétlődnek, és mivel a naptári hónap is megközelítőleg ennyi napból áll, általában havonta csak egyszer van telihold. Előfordul azonban, amikor ugyanabban a hónapban kerül sorra a következő telihold is. A jelenség általában 2,66-évente ismétlődik, de előfordul, hogy gyakrabban. Így például 1999-ben három hónap leforgása alatt kétszer fordult elő. Legutóbb 2009 decemberében volt Kék Hold, amikor 2-án és 31-én volt telihold, legközelebb pedig 2015 júliusában fordul majd elő a jelenség olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A blue moon, azaz ’kék hold’ kifejezés az angolban eredetileg annyit jelentett, hogy ’abszurd dolog’. E jelentéséből fakadóan kezdték használni valódi csillagászati jelentésben: azokban az évszakokban, amikor az általános három helyett négy telihold is van, a harmadikat hívták így. 1946-ban azonban egy újságíró félreértette a kifejezést, és úgy értelmezte, mint az egy hónapon belüli második telihold. Később a nagyközönség körében ez az értelmezés terjedt el, ma mindkét értelemben használatos.

(A szerk.)

Bolygónkon azonban nem mindenütt augusztus lesz a Kék Hold hónapja – Kamcsatkán és Új-Zélandon augusztus második teleholdja átcsúszik éjfél utánra, azaz szeptember elsejére, 30-án pedig már a következő telihold esedékes. Így a világ ezen térségeiben szeptember lesz a Kék Hold hónapja.

Előfordul azonban, hogy a Hold nemcsak elnevezésében, hanem színében is kék lesz. A jelenség erdőtüzek és vulkánkitörések után figyelhető meg, a légkörbe kerülő korom- és hamuszemcsék miatt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X