nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyógyító zene
Szélütés ellen énekóra

A zene valóban gyógyít: nemcsak a szó átvitt értelmében. A kutatások szerint ugyanis komoly segítséget jelenthet a szélütés utáni felépülésben az, ha a betegek énekterápián vesznek részt. Így tulajdonképpen újra tudják tanulni az általuk használt nyelvet.

nyest.hu | 2010. február 27.
|  

Az éneklés terápiás hatásáról, összetartó erejéről sokat hallhattunk már – nem véletlenül olyan fontos része ez például a vallási közösségek szertartásainak is. Egy kutatás azonban ennél is több pozitívumot tulajdonít a dalnak: nyelvük újratanulását teheti lehetővé a szélütöttek számára – számol be a Telegraph.

A gyógyító dal
A gyógyító dal
(Forrás: sxc.hu/Aleš Čerin)

Az AAAS (American Association for the Advancement of Science) tudományos társaság végezte vizsgálatok igen érdekes adatokkal szolgáltak. A tudósok a szélütöttek vizsgálatakor azt találták ugyanis, hogy az agy „újrahuzalozásához” nagymértékben hozzájárul, ha a beteg rendszeresen énekel. Ez azért is fontos, mert az ilyenkor komolyan sérülő nyelvi és kommunikációs képességek helyreállítása komoly gondot jelent a szélütötteknél. Az már kuriózumszámba megy, hogy több énekterápiával kezelt betegnek nemcsak a nyelvértési képessége fejlődött, de maguk is hamar képessé váltak a párbeszédekre, sőt akár egy hosszabb beszéde megtartására is.

Ahogy Dr. Gottfield Schlaug, a Harvard Egyetem orvosi karának egy kutatója fogalmaz, az egész terápiának az a gyönyörűsége, hogy végtelenül egyszerű. Hiszen nem arról van szó, hogy képzett énekesnek kellene lenni a gyógyuláshoz. A terápia keretein belül szavakat vagy mondatokat énekeltetnek a betegekkel – érdekes módon ugyanis sok szélütöttnél tapasztalták, hogy bár beszélni nem tudnak, énekhangok kiadására képesek.

A melodikus intonációs terápiával – amit egyébként már Magyarországon is alkalmaznak – 14 hét alatt érnek el eredményeket. Persze nem mindenkire van ugyanolyan hatással: egyes betegek néhány mondatot tudnak megalkotni, mások szinte folyamatos beszélgetésre is képessé válnak a segítségével.

A módszer sikerének a magyarázata abban rejlik, hogy a zene kiváló médiumként, közvetítőként szolgál a meg- vagy újratanulandó szavakhoz. Ez a zenei hatás egyébként később is megmarad az ily módon fejlesztett betegek beszédében: szó szerint dallamosabbá válnak mondataik, jobban érzékelhet az intonációjuk a terápia után – derül ki Dr. Schlaug szavaiból.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X