nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lételemünk: a beszéd

Mire is mennénk kommunikáció nélkül? Nemcsak megszokásból használjuk – életünk létfontosságú elemévé vált. Ezért kell időben elkezdeni a fejlesztését.

nyest.hu | 2010. február 28.
|  

Létfontosságú képesség – így jellemezte Dr. Lisa Perkins, egy beszéd- és nyelvterápiát vezető szakember a kommunikációs és beszédkészséget. Nem véletlen tehát, hogy olyan korán el kell kezdeni fejlesztését és az odafigyelést rá. Így vélik legalábbis azokban az óvodákban, ahol az óvónők ilyen jellegű képzésben is részt vesznek, hogy minél hatékonyabban segíthessék a három és öt év közötti gyerekek nyelvfejlődését – derül ki a BBC News honlapjáról.

„A kisgyerekkorban a jó kommunikációs és nyelvi készségek vannak a legnagyobb hatással arra, hogy hétévesen hogyan áll helyt a kisdiák az iskolában” – magyarázza Dr. Perkins. A szakértő szerint egyre több gyerek kezdi hangképzési, beszédbeli vagy kommunikációs nehézségekkel az óvodát. Emellett azonban az is megfigyelhető, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez, aki segíthet a kicsik készségfejlesztésében.

Más kutatók is azt erősítik meg, hogy a kommunikációt és fejlesztését nem lehet elég korán elkezdeni. „Köztudott, hogy a magzat is felismeri édesanyja hangját a méhben” – mondja Jennifer McDonald vezető beszédterapeuta. A szülők szerepe pedig – mint számos más területen – ebben a kérdésben is kiemelkedően fontos. „Azáltal, hogy beszélnek hozzá és válaszolnak neki, a szülők a nyelvelsajátításban segítik a kisbabájukat” – teszi hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X