nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Székely szolidaritás

Székelyföldön gyűjtést szerveznek azoknak a felvidéki magyaroknak, akiket a szlovák hatóságok a nyelvtörvény megsértéséért bírságolnak meg.

MTI | 2009. november 16.
|  

A gyűjtést Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere jelentette be. Az elöljáró, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke is, felhívással fordult a felvidéki magyarokhoz, hogy a szlovák nyelvtörvény ellenére a közhivatalokban, iskolákban, és általában a nyilvánosságban bátran használják anyanyelvüket, mert a székelyföldiek kifizetik helyettük a bírságokat.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap szerint a politikus hozzátette: a bírságok jegyzőkönyveinek másolatait elküldik Brüsszelbe minden európai parlamenti képviselőnek, hogy – mint Antal Árpád fogalmazott - „lássák milyen nevetséges a szlovák nyelvtörvény, és milyen nevetséges az Európai Unió, ha nem lép fel a jogszabály ellen”. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke szerint akciójukról tájékoztatják Leonard Orbant, a nyelvi sokszínűségért felelős uniós biztost is.

Információ
X