nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
8 nyelven adják, köztük malajálamul
Százötvenéves a „pápa újságja”, a L’Osservatore Romano

A „pápa újságjának” is nevezett L’Osservatore Romano pénteken ünnepli megalakulásának 150. évfordulóját: hosszú pályafutás ez a mindenkori pápa és álláspontja védelmében.

MTI | 2011. július 3.
|  

XVI. Benedek pápa üzenetet küldött csütörtökön Giovanni Maria Viannak, a L’Osservatore Romano igazgatójának, amelyben a Szentszék félhivatalos lapját egyszerre véleményújságnak és tájékoztatást segítő orgánumnak nevezte egy olyan korszakban, amikor „hiányoznak a hivatkozási pontok”. Az egyházfő üdvözölte a napilap nagyobb nemzetközi nyitottságát és „internetes jelenlétének növekvő hatékonyságát”.

Az utóbbi években az újság a nagyobb szólásszabadság irányába fejlődött. A XVI. Benedek által 2007-ben kinevezett Giovanni Maria Vian újságíró-történész korszerűsítette a lapot, nyitottabbá tette a nemzetközi történésekre, kulturális és művészeti rovatot indított, kritikák és kommentárok jelentek meg a hasábjain. Immár az interneten is olvasható, és megtalálható a szerdán indított news.va vatikáni hírportálon is.

Az első szám Rómában került az utcára 1861. július 1-jén, alig néhány hónappal az olasz királyság kikiáltása után. IX. Pius pápasága alatt a kiadvány célja a pápai állam védelmezése volt, miután egy évvel korábban a pápai csapatok vereséget szenvedtek az olasz királyi hadsereggel szemben.

Hetilapként olaszul először 1948-ban jelent meg. A nem olasz nyelvű változatok közül a francia a legrégebbi, 1949-ben adták ki először. A hetilapot angol, spanyol, portugál, német és lengyel nyelven adják ki. 2008-ban még malajálamul, Kerala indiai szövetségi állam nyelvén is megjelent.

1951-ben az újság Vatikánvárosba költözött, a szerkesztőség jelenleg is ott működik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X