nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmerdfdf: 20 Gelmdsdfdd 2021. április 13. 19:26 De a nevezettek mégis miért gondolják, hogy a nyelvé...
  2021. 04. 14, 10:16  Az ugor lovakrul
 • Gelmerdfdf: 18 Gelmdsdfdd 2021. április 13. 18:25 Tehát a finn vihta az uei gyökből ered, ami a magyar...
  2021. 04. 14, 10:15  Az ugor lovakrul
 • Gelmerdfdf: 2 Gelmfdffd 2021. április 13. 14:37 Bár folyton törölnek, de azért az elmondom, hogy ez íg...
  2021. 04. 14, 10:15  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Frankofón sajtó Magyarországon

A magyar média franciaajkú munkatársival találkozott René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete. Frankofón helyzetkép.

MTI | 2010. május 3.
|  

A magyarországi frankofón újságírással – a Journal Francophone de Budapest (JFB) nevű kiadvánnyal, illetve a Frankofón Újságírók Szövetségének (UPF) magyarországi tagozatával – ismerkedett szerdán René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete.

A JFB-t 11 éve adja ki a francia kultúra nagy tisztelője, Alekszandr Popov Magyarországon élő üzletember által létrehozott Alen-Print kiadó, amely a Rosszijszkij Kurier című orosznyelvű publikációt is gondozza. A jelenleg kéthetente megjelenő JFB 8-9000 példányban jut el az olvasókhoz, akiket a francia-magyar diplomáciai, gazdasági, kulturális kapcsolatokkal összefüggő eseményekről, a magyar élet különböző vonatkozásairól tájékoztat. A lap anyagait Frédérique Lemerre főszerkesztő vezetésével javarészt fiatal, részben egyetemi hallgatók soraiból verbuválódott gárda írja.

A JFB mellett ugyancsak rendszeresen (negyedévente) jelenik meg a francia-magyar kereskedelmi kamara kétnyelvű információs folyóirata, amely – mint Xavier Glangeaud főszerkesztő elmondta – elsősorban a cégeknek szól.

Nem egészen egy éve néhány, Franciaországból érkezett fiatal újságíró hozta létre a hu-lala internetes portált, amely a világhálón kívánja megszólítani a magyarországi francia kolónia tagjait, és Francois Gaillard főszerkesztő szerint azokat a francia anyanyelvű olvasókat is, akik Magyarország határain kívül érdeklődnek az itteni események iránt. Online érhető el magyarul a Le Monde diplomatique című francia külpolitikai folyóirat.

Ezeknek a publikációknak a közreműködői, továbbá több magyar média franciaajkú munkatársai voltak jelen azon a találkozón, amelyre René Roudaut nagykövet hívta meg az UPF magyar tagozatát. A szervezet nemrég újjáválasztotta vezetőségét, a Várkonyi Tibor újságíró elnökletével működő magyar tagozat maga is önálló honlapot kíván létesíteni, találkozókat készül szervezni a francia-magyar politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok szereplőivel. A nagykövetség és a budapesti Francia Intézet támogatást ígért ehhez a tevékenységhez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X