nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szavazzon: milyen üzenetet küldjünk az űrbe?

Nem először készül az emberiség üzenetet küldeni az űrbe. De mi legyen az üzenet? – Most Ön is szavazhat rá!

nyest.hu | 2015. április 28.
|  

Még abban sem vagyunk egészen biztosak, hogy létezik a Földön kívül értelmes élet, de mi, földlakók mégis kitartóan küldözgetünk üzeneteket az űrbe. A földönkívülieknek szóló üzeneteknek immár 40 éves története van. Küldtünk már rádiójeleket, gravírozott aranylemezt is. De egyelőre választ ezekre a küldeményeinkre nem kaptunk. Az ötletelés azonban nem áll meg, a METI (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence; Üzenetküldés a földön kívüli intelligenciáknak) rajongói újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Az Earth Tapestry projekt keretében szavazni is lehet a potenciális üzenetekre – számolt be a The Week magazin nemrégiben.

A földön kívüli intelligens lényeknek szóló üzeneteket megalkotóknak két fő kérdésük van. Egyrészt az, hogy hogyan küldjük el az üzenetet; másrészt pedig az, hogy mi legyen annak a tartalma. Az első kérdés leginkább technikai-technológiai jellegű, és főleg annak kitalálását jelenti, hogy milyen tartós anyagon érdemes elhelyezni az üzenetet. A második kérdés már sokkal izgalmasabb; ez az üzenet tartalmát érinti: mit találunk a földi élettel kapcsolatosan a leginkább fontosnak, mit akarunk saját magunkról elmondani.

Az Earth Tapestry projekt ezekre a kérdésekre próbál átfogó választ adni egy internetes szavazás által. Az oldalon összesen 180 pár földi jellegzetességre lehet szavazni, olyanokra, mint a Machu Picchu vagy a lascaux-i barlang. Az egyes hírességeket nyolc paraméter mentén kell megítélnie a közönségnek: melyik félelmetesebb, melyik hordoz több információt, melyik híresebb, melyik nemesebb, melyik zseniálisabb, melyik élvezetesebb, melyik maradandóbb és melyik pótolhatatlanabb.

Machu Picchu, Peru – rajta lesz a térképen
Machu Picchu, Peru – rajta lesz a térképen
(Forrás: Wikimedia Commons / Allard Schmidt)

A tervek szerint a kiválasztott helyszíneket egy lézerrel gravírozott Föld-térképen fogják megjelölni az egyes helyszínek koordinátáival, illetve a róluk szóló gondolatainkkal együtt. Ezt a lemezt pedig első körben a Holdra fogják eljuttatni a következő év folyamán. A projekt vezetője, William Alba szerint a Hold azért ideális helyszín, mert „ez a határvonal a földiek és az égiek között, azaz közöttünk, és az univerzum többi része között”. A Holdon nemcsak a Föld iránt érdeklődő földönkívüliek találhatják meg ezt az információkapszulát, hanem a jövő emberei is.

A térkép mellé egy művészeti installációt is terveznek: ezen a választott helyszínekről készült festmények, képek találhatóak majd. Ezekre is szavazhat a közönség az elkövetkezendő másfél évben a projekt weblapján.

Forrás

Vote on a message to send to space about what earthlings think of the world

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 helci 2015. április 28. 22:05

"No Bajner, no party!"

Információ
X