nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bámulatos, hol tart ma már a tudomány...
Szarral a rák ellen?

Az egészséges ember immunrendszere olyan módon támad a Toxoplazma gondiira, ami hasonlít a rákos sejtek kiváltotta immunválaszra.

MTI | 2014. július 19.
|  

A macskaürülék élősködőjéből, a Toxoplazma gondii egy laboratóriumi mutációjából készítenek amerikai tudósok rákellenes oltást, amely az emberi immunrendszert a daganatos sejtek elleni küzdelemre serkenti. Az egysejtű élősködő, a T. gondii nemcsak a macska, hanem bármely melegvérű állat bélrendszerében megél, a Föld népességének egyharmada fertőzött. Legtöbbjüknél semmiféle jele nincs a betegségnek, ám egyesek influenzaszerű tüneteket tapasztalhatnak. Akinek azonban az immunrendszere rendellenesen működik, és nem tudja felvenni a harcot a kórokozóval, annál súlyos fertőzés alakulhat ki – olvasható a Science Daily tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az egészséges ember immunrendszere olyan módon támad a parazitára, ami hasonlít a rákos sejtek kiváltotta immunválaszra – mondta David J. Bzik, a Dartmouth-i Geisel Orvosi Egyetem mikrobiológus-immunológusa. A T. gondiira úgy reagál a szervezet, hogy természetes ölősejteket és úgynevezett citotoxikus T-sejteket állít elő. Ezek a sejtek fordulnak a daganat ellen, ám a rák blokkolhatja a védekező folyamatokat. Ha azonban T. gondiit juttatnak a rák környezetébe, az újraindíthatja az immunreakciót.

„Ennek az élősködőnek a biológiája alapjaiban különbözik más, mikrobaalapú immunterápiás eljárásoktól, amelyek jellemzően kívülről serkentik az immunsejteket. A mi mutáns T. gondii sejtünk azonban ezekbe a nagy erejű, természetes támadósejtekbe bejutva „újraprogramozza” őket, hogy azok eltakarítsák a daganatos sejteket” – mondta Barbara Fox mikrobiológus.

Bzik és Fox immunterápiás oltóanyagot készítettek, mivel a parazitát nem biztonságos rákos betegek szervezetébe juttatni. Az oltóanyaghoz úgy változtattak a T. gondii génjein, hogy laboratóriumban előállítható legyen, ám emberben, állatban ne szaporodjon. A cps nevű vakcina a kutatók szerint biztonságos, még immunhiányos betegek szervezetében is kiválthatja az ideális reakciót. Az egyetem által közétett laboratóriumi tesztek során a bőrrák és a petefészekrák egereket megbetegítő, igen agresszív változatát kezelték a cps vakcinával, és páratlanul magas túlélési arányokat értek el. A kutatók szerint sok vizsgálat szükséges még, mielőtt az oltóanyag kikerül a laboratóriumokból.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Krizsa 2014. július 21. 08:22

Magyarországon, falun hallottam és nagyon tetszett: Amellik gyerök nem ett még egy marék csirkeszart, az nem is lehet egészséges. Más: egyetemista koromban többször adtam vért - pénzért. Láttam, hogy a lapomra rá van nyomtatva: antiA 3 kereszt, antiB asszem 4. Egyszer megkérdeztem, hogy mi a fene ez? Magának volt májbetegsége, igaz? Nem volt. De másmilyen betegségem se volt. Pedig antitestek vannak a vérében. És ez bármikor ki is újulhat! Tehát a maga vérét nem adjuk senkinek, csak laboratóriumi célokra használjuk. Na fene! Há nekem tulajdonképpen mindegy, ha megfizetik - feleltem. Ennek 5O éve. Még mindig nincs semmi bajom. 13 egészséges leszármazottam van 48-tól 4 évesig.

2 Nem tudtam jó nevet kitalálni 2014. július 20. 19:22

@lleho: Igen, de csak néha jelennek meg nyelvészeti cikkek. Sajnos.

Legalább kitöltik az űrt ilyen cikkekkel, bár ezek tényleg nem itt kéne hogy megjelenjenek

1 lleho 2014. július 20. 16:24

Ez most egy nyelvészeti lap?

Információ
X