nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: „Ugyanis a gondolat, miszerint a magyar nyelv esetleg mégsem az Urál környékéről é...
  2020. 08. 03, 14:00  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @mondoga: Ismered Grover S. Krantz Az ​európai nyelvek földrajzi kialakulása c. könyvét? A...
  2020. 08. 02, 13:51  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @mondoga: "Ez az érvelés akkor is logikus, ha az alapállítás nem igaz." Ja - mint "Zénon p...
  2020. 08. 01, 12:06  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Értelek, én nem ismerem Buji más írásait, csak tavaly akadtam rá erre a cikkér...
  2020. 08. 01, 09:47  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @mondoga: "Általában a székelyek eredete vitatott, és ezt a vitát nyilván nem mi fogjuk it...
  2020. 08. 01, 08:25  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szappant a szájba

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében mostantól megszakíthatják a televíziók élő műsorait, ha valaki csúnyán beszél.

nyest.hu | 2009. május 7.
|  

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság április 28-án döntést hozott a televíziós nyelvi durvaságok szabályozásával és tilalmával kapcsolatban.

A szavazás igen szoros, 5-4-es végeredménnyel zárult.

A döntés lényege, hogy a durva vagy közönséges nyelvi fordulattal élő televíziók műsorát a jövőben meg lehet szakítani. Mindez a közszolgálati és kereskedelmi televíziókat érinti, a kábel- és műholdas csatornákat nem.

A döntéshozatal nem volt egyszerű, hiszen a bíróság tagjait az amerikai alkotmány első, a szólás szabadságát kimondó módosítása is korlátozta.

A szigorítás nem számít különlegességnek az Egyesült Államokban, hiszen a nyilvános frekvenciákon működő közszolgálati és kereskedelmi rádiók és televíziók műsorát – a kiskorúakra való tekintettel – napközben és a kora esti órákban igen szigorúan ellenőrzik.

A döntés természetesen megosztotta a konzervatív, illetve liberális gondolkodású érdekcsoportokat.

A szigorítást már régóta szorgalmazó Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke, Michael Copps például „óriási győzelemként” aposztrofálta a történteket. A műsortartalmak ellenőrzését végző Szülők Televíziós Bizottságának elnöke, Tim Winter pedig nyilatkozatában arra kérte a csatornákat, hogy vessék alá magukat a meghozott döntésnek, ahelyett, hogy az ellenállást és a bonyolult jogi útvesztőkben való bolyongást választanák.

Az ellenzők elsősorban a szólásszabadsághoz való jog megcsonkításával érvelnek. Az amerikai szabad kommunikációs piac nonprofit érdekvédő szervezete, a Media Access Project elnöke, Andrew Jay Schwartzman is csalódottan vette tudomásul a bizottság döntését. „Kiábrándító. Bízunk benne, hogy az FCC korlátozásait végül alkotmányellenesnek minősítik majd” – nyilatkozta.

Az érintett tévécsatornák – többek közt az ABC, a CBS, az NBC és a Fox – még nem szólaltak meg az ügyben, de a hozzájuk kapcsolódó művészeti és kreatív csoportok nemtetszésüknek adtak hangot.

Információ
X