nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Számítógép-vezérlés és egér és billentyűzet nélkül

A Microsoft gőzerővel dolgozik egy olyan interfésztechnológia megalkotásán, mely a korábbinál sokkal egyszerűbb kezelést tenne lehetővé.

IT café, Dajkó Pál | 2011. február 28.
|  

A Microsoft fejlesztőmérnökei Craig Mundie, a cég kutatási és stratégiai vezetője részvételével hétfőn szűk körben, csak meghívott technológiai újságírók számára tartottak egy bemutatót egyik kiemelt projektjükről, mely többek között azt célozza, hogy a felhasználók egy átlagos kamerával szoftverük segítségével háromdimenziós szkennelést végezhessenek magukról, és az így nyert adatok alapján megalkothassák saját maguk 3D-s avatarját.

A Microsoft Labs Natural User Interface (NUI) elnevezésű projektje a még Bill Gates által megálmodott, radikálisnak szánt koncepciót viszi tovább: a számítógéppel való kapcsolattartást kívánja forradalmasítani. Ennek lényege, hogy egér és billentyűzet helyett a felhasználók közvetlenül adjanak parancsokat a szoftvereknek: érintéssel, hanggal és mozgással – a roppant nagy sikerű Kinect ennek egyik példája. Az előbbiek közül az érintéses megoldás ma már mindennapinak számít, számtalan eszköz működik már ilyen interfésszel. Mundie szerint azonban mindez csak a kezdet, a jövő a valóban természetes kezelőmódszereké, és a Microsoft igen nagy erővel – világszerte 800 kutató, nyolc laboratórium – dolgozik a technológia tökéletesítésén.

Működés közben nézve a megoldás lenyűgöző és nagyon egyszerűnek tűnik: bármely kamerával készíthetünk egy emberről vagy egy tárgyról egy videót, melyből a szoftver 3D-s modellt készít, majd ez a modell képes a felhasználó beszédét vagy mozgását követni, és ezt alkalmazni, felvenni.

A másik, hallatlanul izgalmas fejlesztés is komoly változást hozhat: a szemüveg nélkül élvezhető 3D-s megjelenítést. Az úgynevezett „wedge lenses” módszerrel igen sok cég kísérletezik a világon, ebbe a versenybe szállt be igen jó esélyekkel a Microsoft.

A technológia kiforrott megoldásai az ígéretek szerint hamarosan elérhetőek lesznek az Xbox Live-on Avatar Kinect néven.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X