nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Surina, Salima, Sachin és Sinha

A „Macskák” című musical szereplői adtak nevet szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykert két hím és két nőstény ázsiai kisoroszlánjának.

MTI | 2013. április 19.
|  

Az indiai eredetű állatnevek kiejtése: [szurina], [szalima], [szacsin] és [szína].

Oroszlán Szonjától és Sári Évitől a Surina (Istennő) és a Salima (Boldog) nevet kapták a nőstények, Puskás Peti a Sachin (A lényeg), Haumann Péter pedig a Sinha (Hős) nevet adta a két kis hímnek.

A kéthónapos ragadozókat most először vizsgálhatták meg közelebbről a gondozók. A szorosan tartott állatokat megvizsgálva kiderítették nemüket, illetve beadták nekik a szükséges oltásokat és a féregirtószert. Lemérték súlyukat is: a nyolc kilogrammos Sachinon kívül mindegyik kisoroszlán 7,5 kilogrammot nyom. A fiatal oroszlánok közül páran hangjukat próbálgatva és fajukhoz méltó vicsorgással fogadták a kezelést.

Az állatok bemutatásakor Persányi Miklós főigazgató elmondta, az európai tenyészprogramnak köszönhetően az oroszlánok a legmegfelelőbb helyekre kerülnek, ha majd elhelyezésükről kell gondoskodni. Mint kifejtette, filozófiájának megfelelően a budapesti állatkertben – több más intézménnyel ellentétben – nincs lehetőség az állatok simogatására: így próbálják védeni az oroszlánokat, hogy azok az eredeti természetükhöz leginkább hasonló módon és körülmények között élhessenek.

A négy kölyökoroszlán
A négy kölyökoroszlán
(Forrás: MTI / Kovács Attila)

A veszélyeztetett ázsiai, más néven indiai oroszlánok (Panthera leo persica) február közepén jöttek világra a fővárosi intézményben. Anyjuk, Shirwane 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Ugyanabban az évben került a fővárosba az egy évvel fiatalabb apa, Basil is.

Az ázsiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek.

A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlán.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2013. április 19. 18:12

Az antik időkben még Görögország északi részén, sőt Magyarország területén is éltek oroszlánok, és a tudományos közvélemény szerint jó eséllyel ők is a persica alfajhoz tartoztak.

Szóval ez Magyarországon őshonos állatfaj, frankón. :)

Információ
X