nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sólyom László rábólintott a holokauszttagadásról szóló törvényre

Aláírta az államfő a holokauszttagadást büntető törvénymódosítást, így az a kihirdetést követő 30 napon belül hatályba lép.

MTI | 2010. március 10.
|  

Sólyom László köztársasági elnök szerdán aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes. Az MSZP, az MDF és az SZDSZ üdvözli, a Fidesz tudomásul veszi az államfő döntését. A KDNP „jogi következetlenséget” vél felfedezni az államfő indoklásában.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az államfő döntését így indokolta: az Alkotmánybíróság 2000-ben a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott, szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre. Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában – emelte ki.

Kumin Ferenc hozzátette: Sólyom László szerint ugyanakkor nem volt helyes, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés a választási kampányban hozta meg. Az államfő szerint a kampány ideje nem alkalmas ilyen súlyú kérdések higgadt megvitatására – jelentette ki a főosztályvezető.

„Egy-null a demokratáknak” – értékelte Mesterházy Attila a jogszabály aláírásáról szóló hírt. A szocialista miniszterelnök-jelölt, a törvénymódosítás benyújtója újságíróknak szerdán azt mondta, kimondottan örül és üdvözli az államfő döntését. Úgy fogalmazott: a Fidesz most már láthatja, hogy nem cselekedett helyesen akkor, amikor nem támogatta a törvénymódosítást a parlamentben.

A Fidesz tudomásul veszi Sólyom László köztársasági elnök döntését – mondta az MTI-nek a párt frakcióigazgatója szerdán. Répássy Róbert hangsúlyozta: ha a Fidesz és a KDNP képviselői az áprilisi választásokon többségbe kerülnek a parlamentben, az új Országgyűlés nem fog különbséget tenni a nácizmus és a kommunizmus áldozatai között. A frakcióigazgató kijelentette: „azonos mércével fogjuk mérni a nemzeti szocialista és a kommunista diktatúrák bűneit”.

A KDNP szerint egyoldalú a holokauszt tagadásáról szóló törvény, s a párt „elég nagy jogi következetlenséget” vél felfedezni az államfő indoklásában – mondta Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. Hozzátette: az államfő indoklásában az önkényuralmi jelképek használatára hivatkozik, márpedig a horogkereszt és a vörös csillag használata is jogszabályba ütközik.

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek úgy reagált: meggyőződésük, hogy az államfő a törvény aláírásával sokat tett a magyarországi demokratikus közbeszéd helyreállításáért.

A szabad demokrata Eörsi Mátyás is üdvözölte Sólyom László döntését, ugyanakkor jelezte, kételyei vannak az ügyben, hogy a jogszabály képes lesz-e megállítani a „fasiszta hangokat”. Közölte azt is: meglepődött, hogy az államfő szerint nem volt helyes a választási kampányban elfogadni a törvényt, véleménye szerint ugyanis, amikor nem volt kampány, akkor több alkalommal is a köztársasági elnök volt „ennek az egyik legfőbb akadályozója”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a holokauszt tagadását bűncselekménnyé minősítő törvény elfogadása, amit az államfő ellenjegyzett, fontos fegyver lehet az antiszemitizmus ellen küzdők kezében, és lehetőséget teremt arra, hogy a hatóságok fel tudjanak lépni a társadalmi békét veszélyeztető csoportok ellen.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) is üdvözli Sólyom László döntését, a szervezet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi méltóság védelmében további jogszabály-módosításokra lenne szükség.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Teleki László szerint a demokrata értékkel bíró honpolgárok számára nyugvópontra helyeződött az emberi méltóság védelme azzal, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is büntethetővé vált a holokauszttagadás.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint a demokratikus politikusoknak és közéleti személyiségeknek kötelességük csatlakozniuk Sólyom László azon kiállásához, amivel védelmébe vette a kisebbségi közösségek méltóságát.

Az Országgyűlés február 22-én, cikluszáró tavaszi ülésszakának utolsó napján fogadta el a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását a holokauszttagadás büntethetővé tételéről. A törvény – amit Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be – három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. A jogszabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X