nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Skócia régi írott nyelve: a pikt

Úgy tűnik, a piktek, Skócia hajdani lakosai saját írott nyelvvel rendelkeztek. A ránk maradt feliratok jeleiről kiderült: valójában írást rejtenek.

nyest.hu | 2010. április 2.
|  

A Discovery News és a Scientific American új cikkei párhuzamosan arról számolnak be, hogy tudósok szerint a korábban csak a 8. századi angol történetíró, Beda Venerabilis (673-735) Historia ecclesiastica gentis Anglorum, (Angol egyháztörténet) című írásából ismert pikt nyelv egy írott nyelv lehetett. Elméletüket a szakemberek matematikai bizonyítékokkal támasztották alá.

A piktek, akik a 3. és a 9. század között lakhatták Skóciát, feltételezhetően egy a skót gaeltől eltérő kelta nyelvet beszéltek. Közel 500 pikt felirat maradt ránk ebből a korból. A tudósok már régóta szerették volna tudni, vajon ezek a – többnyire csak néhány szimbólumból álló – feliratok egy egész nyelvet kódoltak-e, vagy csupán egyszerűbb, például kláni hovatartozást jelző szimbólumokat.

A kutatócsoport a pikt feliratokat számítógépes elemzésnek vetette alá, amely matematikai formula alapján elemzi, hogy a jelek eloszlása más írott nyelvekéhez vagy inkább egyéb képi ábrázolásokhoz hasonlít-e. A kutatást vezető Robert Lee, az Exeteri Egyetem professzora szerint az eredmények egyértelműen azt igazolják, hogy a pikt feliratok egy emberi beszédet kódoló írást rejtenek. Sajnos a jelek megfejtése még várat magára, mert ehhez általában egy kétnyelvű felirat is szükséges – ahogy az egyiptomi hieroglifák megfejtése is csak a rosette-i kő megtalálásának volt köszönhető.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X