nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rossz helyen van, át kell helyezni

Rossz helyen van a greenwichi délkört jelző csík, át kellene helyezni.

MTI | 2015. augusztus 16.
|  

Évről évre turisták százezrei zarándokolnak a greenwichi Királyi Obszervatóriumba Nagy-Britanniában, hogy a keleti és a nyugati féltekét elválasztó kezdődélkörnél pózolva fényképezkedjenek. A meridiánt azonban rossz helyen jelzi a híres sárgaréz csík, amelynek valójában 102 méterrel keletebbre, egy parkban kellene lennie. Ott viszont csak egy szemetes áll. Csillagászok sürgetik, hogy jelölje új csík a greenwichi délkör pontos helyét.

Washingtonban 1884. október 22-én kötötték meg az úgynevezett Meridián-egyezményt, amely egyetlen egységes kezdődélkört határozott meg valamennyi ország számára az aktuálisan létező sokféle kezdődélkör helyett. Ennek értelmében a Nemzetközi Fokmérési Szövetség 26 tagállama – köztük Magyarország – megegyezett abban, hogy a földrajzi hosszúságok számozását attól a délkörtől számítják, amely az angol greenwichi Királyi Csillagvizsgáló nagy délkörtávcsövén halad át.

A Chester A. Arthur amerikai elnök által összehívott Nemzetközi Meridián Konferencián arról is határoztak, hogy a hosszúsági köröket a kezdőmeridiántól mint nulla foktól két irányba indulva 180 fokig számítsák, keletre pozitív, nyugatra negatív előjellel. A Földön minden helynek megvan a délkörhöz képesti kelet-nyugati meghatározása, a csík pedig elválasztja egymástól a bolygó keleti és nyugati féltekéjét. Esténként a kezdődélkört zöld lézerfénnyel kivetítik az égre.

A kezdődélkörhöz kötötték egyben a greenwichi középidőt (GMT) is. A világon ehhez igazítják az időzónákat, az új nap, az új év és az új évezred kezdetét.

A modernkori GPS-technológia azonban nyilvánvalóvá tette, hogy a 19. századi tudósok tévedtek, számításaikba pontatlanság csúszott: a kezdődélkör kijelölésénél figyelmen kívül hagyták a finom eltéréseket a gravitációban a délkörtávcső beállításakor.

Ken Seidelmann, a Virginiai Egyetem kutatója a The Daily Mirror című brit tömeglapnak elmondta: „A technológia fejlődésével elkerülhetetlen volt, hogy változzon a kezdőmeridián helye. Talán új jelzést kellene feltüntetni a Greenwich Parkban”. Az amerikai csillagásszal egyetért a greenwichi királyi csillagvizsgáló tudósa, Marek Kukula is.

„Egy új csík jó ötlet, most ugyanis csak egy szemetes van ott” – jegyezte meg a The Independent című lapnak, hozzátéve, hogy a 102 méteres eltérés semmilyen hatással nincs az időzónákra, a térképszolgáltatóknak azonban lehet, hogy pontosításokat kell végrehajtaniuk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 nudniq 2015. augusztus 24. 02:01

@Janika: az is kérdés,h az a bizonyos nemzetközi szerződés érvényben van-e még.

Mert ha a nemzetközi jog szerint az a délkör a 0°, ami keresztülmegy a csillagvizsgáló távcsövén, akkor folyamatos jogsértés, ha mégsem azt tekintik kezdő délkörnek. A csík áthelyezése csak "kőbe vésné" ezt a jogsértést, de nem szüntetné meg. Viszont, ha magát a távcsövet is áthelyeznék, az átvágná a gordiuszi csomót. (Már ha a szerződés nem azt szögezi le,h "ahol az a bizonyos távcső 1884. március 21-én, helyi idő szerint délben éppen elhelyezkedett". Ki tudja, lehet,h a korabeli jogászok nem bíztak mindent az angolok közismert hagyománytiszteletére,h nem fogják költöztetgetni az obszervatóriumukat.)

Vagy lehet,h azóta már módosították a szerződést?

5 Janika 2015. augusztus 16. 14:54

@Janika: ja és a bulvársajó könnyeben beveszi, hogy 1884-ben hibáztak, mint napjainkban :-)

4 Janika 2015. augusztus 16. 14:52

inkább arról lehet szó, hogy a GPS pozicíók meghatározásánál nem vették figyelembe a gravitációt a délkörtávcsőnél. És most hogy a hibára fény derült, gondlom praktikusabb egyetlen vonalat áthelyezni, mint a hiba miatt újraszámolni a bolygó összes koordinátáját.

3 menasagh 2015. augusztus 16. 14:19

...szerintem itt van a kutya elásva...

" figyelmen kívül hagyták a finom eltéréseket a gravitációban a délkörtávcső beállításakor."

...nem a távcsövet állították be hanem a távcső állása szerint határoztak...

2 szigetva 2015. augusztus 16. 13:57

@Janika: Nekem is pont ez tünt fel: egy önkényes pont ott van, ahol van. A szélességi köröket következnek a föld forgásából, a hosszúságiak nem.

1 Janika 2015. augusztus 16. 13:27

Ez a hír csak nekem furcsa? Ha egyszer az országok megegyeztek, hogy "a földrajzi hosszúságok számozását attól a délkörtől számítják, amely az angol greenwichi Királyi Csillagvizsgáló nagy délkörtávcsövén halad át", akkor ezt hogy lehet elrontani?

A délkörtávcső helye adott, nem? Akármilyen pontos is a GPS, a távcső ott van ahol van, és ahol van az a 0.

Információ
X