nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kezdeményezés a kisebségi jogokért

Kialakulhat egy az egész Európai Unióban kötelező nyelvi, oktatási, kulturális, regionális politikai és esélyegyenlőségi keretszabályozás.

MTI | 2013. május 13.
|  

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az európai parlamenti választásokhoz igazítja az európai polgári kezdeményezését támogató aláírások összegyűjtését – jelentette ki politikai tájékoztató beszédében Kelemen Hunor elnök a szövetség kisparlamentjének tekintett SZKT (Szövetségi Képviselők Tanácsa) nagyszebeni ülésén szombaton. Kelemen Hunor elmondta, hogy május 23-án Kolozsváron alakul meg az RMDSZ és partnerei által kidolgozott európai polgári kezdeményezés bizottsága, amelyben nemzetközi politikai közéleti személyiségek vesznek részt.

A kezdeményezés szövegét június 20-21-én fogadja el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) a kongresszusa Dél-Tirolban. A dokumentum ezt követő brüsszeli bejegyzése után kell összegyűjteni a kezdeményezést támogató egymillió aláírást.

„Ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat, megszületik egy olyan keretszabályozás, amely kötelező lesz az európai unió tagállamai számára” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, a szabályozás azokra a területekre terjed ki, amelyek európai uniós kompetenciákhoz társíthatók. Ezek sorában Kelemen Hunor a nyelvi, oktatási, kulturális, regionális politikai, esélyegyenlőségi, valamint a kisebbségek állami támogatására vonatkozó jogokat említette.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ ellenzékben is a kormánnyal való párbeszéd útját járja. Ez az út vezetett el oda, hogy a kormány a restitúciós szabályozás módosítása során megtartotta a törvény két magyar szempontból legfontosabb kitételét: a természetbeni visszaszolgáltatás elvét és a méltányos kárpótlást. Az RMDSZ tanácskozásán a két hét múlva tartandó csíkszeredai RMDSZ-kongresszust készíti elő a szövetség döntéshozó testülete.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X