nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Román hivatalnokok Debrecenben tanulhatnak magyarul

A Debreceni Nyári Egyetem tárgyalásokat folytat Nagyvárad és Zenta önkormányzatával arról, hogy a helyi önkormányzati alkalmazottak, orvosok és tanárok magyarul tanulhassanak, így segítve a helyi magyarság anyanyelvű ügyintézését - mondta el Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

MTI | 2010. december 21.
|  

Kifejtette: Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere vetette fel, hogy a városban élő magyarság ügyintézésének biztosítására 100-150 román anyanyelvű állampolgár magyar nyelvű képzése válhat szükségessé. Az új törvények értelmében az ottani hivatalokban biztosítani kell a magyar nyelvű ügyintézést – tette hozzá.

Mint mondta, hasonló együttműködésről tárgyalnak a szerbiai Zenta önkormányzatával, ahol az oktatásra is kiterjesztenék az együttműködést.

A program lényege, hogy a nem magyar anyanyelvűek – például köztisztviselők, orvosok, tanárok – a saját munkaterületükön képesek legyenek magyarul is biztosítani az ügyintézést. Ebben a képzésben magyar anyanyelvűek is részt vehetnek, ha szükségük van a területükön további nyelvi képzésre a zökkenőmentes ügyintézés érdekében - hívta fel a figyelmet az igazgató.

Szaffkó Péter az 1927 óta működő Debreceni Nyári Egyetem 2011-es terveiről szólva hangsúlyozta: lényegi és radikális változások várhatók a jövő évi kurzusokban. Az intézmény eddigi profilját lényegesen kibővítik és megváltoztatják: a magyar nyelv oktatása mellett idegen nyelvű képzéseket indítanak a magyar történelem, zene, kultúrdiplomácia, színház, társadalomtudományok és sport területén – mutatta be, kiemelve, hogy a Debreceni Egyetem és a régió teljes tudásbázisát igyekeznek bevonni.
Szavai szerint a 2011-es év igazi próbatétel lesz, hiszen idén csak kísérleti jelleggel indítottak tematikus kurzusokat, nem volt még ilyen széles a kínálat.

A jövő év egyik legnagyobb attrakciója lesz a gödöllői Grassalkovich kastéllyal közösen szervezendő kurzus: a külföldi hallgatók előbb Debrecenben tanulnak a magyar történelemről, majd a kastélyban, autentikus környezetben helyi szakemberek mutatják be nekik a 18. századi nemesi társadalom életmódját.

A nyári egyetem kiemelten foglalkozik Kelet-Közép-Európa rendszerváltás előtti és utáni történelmi, diplomáciai és kulturális életével. Ismét elindul az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája és országjárást is szerveznek érintve hazánk nemzeti parkjait és Budapestet – részletezte terveiket Szaffkó Péter.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X