nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Románosítanák az oktatást

Csak az általános iskola alsó tagozatán lehetne idegen nyelvként oktatni a román nyelvet, az ország földrajzát és történelmét pedig ismét románul kellene tanítani a felső tagozaton és a középiskolában.

MTI | 2015. június 6.
|  

A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását hátrányosan érintő tanügyi törvénytervezetről indult közvita Romániában. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden a Hotnews.ro hírportálnak elmondta, hogy a szenátus oktatási bizottságának, a tanügyi szakszervezeteknek és diákszövetségeknek megküldött tervezetet öt évvel ezelőtt készítették a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai, és azt a szaktárca még nem egészítette ki saját javaslataival.

A miniszter rámutatott: erről a tervezetről beszélt, amikor egy hónapja bejelentette, hogy új oktatási kerettörvény készül, amelyet júniusban bocsátanak közvitára. Cîmpeanu rámutatott: az Ecaterina Andronescu PSD-szenátor nevével fémjelzett tervezet minden előírásával a minisztérium sem ért egyet, de azt munkaanyagnak tekinti és honlapján is közzé fogja tenni. A román médiában arról indult vita, hogy a tervezet szerint felvételit rendeznének az olyan gimnáziumok, ahol túljelentkezés van, és visszakerülne az óvodákhoz az iskola-előkészítő osztály.

Király András, a román kormány kisebbségi oktatásért felelős államtitkára az MTI-nek megerősítette, hogy ez nem a szaktárca tervezete, de rámutatott: elfogadása esetén csak az általános iskola alsó tagozatán lehetne idegen nyelvként oktatni a román nyelvet, az ország földrajzát és történelmét pedig ismét románul kellene tanítani a felső tagozaton és a középiskolában.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke, a szenátus oktatási szakbizottságának tagja a kolozsvári Transindex.ro hírportálnak elmondta: a jelenlegi (2011-ben hatályba lépett) kerettörvény az anyanyelvi oktatási jogok tekintetében összehasonlíthatatlanul jobb, mint az Andronescu-féle tervezet. Úgy vélte: a jövő évi parlamenti választások előtt nem lesz új tanügyi törvény, valószínűbbnek tartotta, hogy az azt követő, stabilabb parlament vállalkozik majd erre a munkára. Leszögezte: odafigyelnek rá, hogy az anyanyelvi oktatási jogok ne csorbuljanak.

A 2011-ben az akkori jobbközép kormánytöbbség által elfogadott tanügyi kerettörvény bővítette a kisebbségek oktatási jogait, ám a jogszabály egyes – a magyarságnak fontos – rendelkezéseit nem sikerül a gyakorlatban is érvényesíteni. Az akkori törvényt sok tekintetben kifogásoló, időközben hatalomra került szociáldemokraták eddig sürgősségi kormányrendeletekkel próbálták saját elképzeléseikhez igazítani az oktatási rendszert, most azt hangoztatják, hogy a sok változást és a szakma elvárásait egy új oktatási kerettörvényben kell összehangolni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 nudniq 2015. június 7. 23:34

Ismerek olyanokat, akiknek annak idején románul kellett tanulniuk a földrajzot meg a történelmet az egyébként magyar tannyelvű iskolájukban.

Ennek végül az lett az eredménye, hogy a román történelmet és Románia földrajzát nem tanulták meg. Egy mukkot sem értettek a tanárból, így le is szarták,h miről beszél. Aztán valahogy csak átrugdosták őket: nem buktak meg, mert nem lehetett mindenkit megbuktatni... (Az erdélyi földrajzi neveket azért megtanulták: a saját családjuk tolmácsolásában, magyarul.)

2 nudniq 2015. június 7. 23:30

@münkingetnemjáccotokki: nem

Arad az románul is Arad.

Nagyvárad neve lett románul Oradea. De Nagyvárad magyarul is sokáig egyszerűen "Várad" volt, az a "v" meg magyarul is "w" lehetett egy régebbi időben; Temesvár v-jéből sem véletlenül lett "oa" diftongus a "Timişoara" verzióban.

Talán pont a magyar városnevek román változatai őrizték meg a magyar "vár" szó szókezdő hangjának középkori ejtését...

1 münkingetnemjáccotokki 2015. június 7. 00:16

a 16.században okosabbak voltak az emberek, mint a románok a 21.században.

semmi se román ott!

Aradból lett Oradea (mint Árvából az Orava)

és Kuluzsból lett Kluzs

Marosból lett Marus

Markosból meg Maros

Jászból a Jászi Iași Jászvásár

Moldova és I.Sándor

nincs ezer éve!

és a Mihály? azt a 15 napot tartjátok hivatkozási alapnak?

Vászolyra emlékezzetek!

.

Erdő elve = Erdély /=/ Trans(-)silvania "Ardeal" "Erdel"-istan

„terra ultra silvam" silva = erdő. terra = feld.

erdő = ang.forest, szl. les.

arda = ? = ang.burn,

.

románul az erdő: împăduri,pădure.

románul a land: teren tara.

románul a fa: arbore

.

Hetu Vara = Hétvár = Sieben(7)burg

Információ
X