nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Részben szabad” az olasz média

Az Európai Parlamentben plenáris vita kezdődött csütörtökön az olaszországi sajtószabadság sokak által aggasztónak ítélt helyzetéről.

MTI | 2009. október 8.
|  

A téma napirendre tűzéséről heves politikai vita bontakozott ki az európai pártcsaládok között. A szerdán kezdődött brüsszeli EP-ülésszakon a napirend eldöntésekor a szocialisták, a liberálisok és zöldek összefogása nyomán 284 szavazattal 268 ellenében, 18 tartózkodás mellett elvetették a kereszténydemokrata néppártiak azon javaslatát, hogy vegyék le a kérdést a napirendről. Hasonlóan szoros eredménnyel - 293 szavazattal 286 ellenében, 18 tartózkodás mellett - olyan döntés is született, hogy nem csupán vitát tartanak az olaszországi sajtószabadságról, hanem a következő, október 19. és 22. között Strasbourgban tartandó ülésszakon állásfoglalás-tervezetet is szavazásra bocsátanak.
A jobbközép néppártiak frakcióvezetője, Joseph Daul azzal érvelt, hogy a kérdés nem tartozik az európai törvényhozás elé, saját belső vitáikat intézzék el az olaszok egymás közt.
Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője szerint azonban igenis helye van a vitának, mert "akadnak Európában olyan személyek, akik nem tisztelik a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint azért is, mert a tévé- és laptulajdonlás amalgámja, a politikai, gazdasági és sajtóérdekek összevegyülése veszélyt jelent a demokráciára nézve Európában".
A múlt szombaton újságírók, szakszervezeti tagok és állampolgárok mintegy 150 ezren tüntettek Rómában a sajtószabadság mellett, mert szerintük Silvio Berlusconi miniszterelnök meg akarja félemlíteni a sajtót. A tiltakozók azt rótták fel az olasz kormányfőnek, hogy el akarja nyomni a magánéletéről szóló kritikus sajtóbeszámolókat.
Berlusconi nemrég beperelt több újságot, amelyek beszámoltak a magánéletét kísérő botrányokról. Néhány külföldi lap mellett összesen négymillió euró kártérítést követel a L,Unitá című baloldali újságtól és a La Repubblica című római napilaptól.
A három olaszországi televíziós csatornát is birtokló Berlusconit politikai pályafutásának 15 évvel ezelőtti kezdete óta azzal vádolják, hogy médiabirodalma összeegyeztethetetlen politikai szerepével. Amióta harmadszor is visszatért a hatalomba, különösen türelmetlen a személyét fürkésző médiákkal szemben, s megpróbálja elhallgattatni az őt bíráló hangokat - mondják.
A Freedom House független amerikai kutatóintézet idei jelentésében a "részben szabad" minősítést adta az olasz médiának, s a 195 vizsgált ország közül a 73. helyre sorolta e tekintetben.

Információ
X