nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rendkívüli ülés nyelvtörvény-ügyben

Rendkívüli kisebbségi vegyes bizottság összehívását tervezi a magyar kormány, mert elégedetlen az eddigi háromoldalú tárgyalásokkal.

MTI/nyest.hu | 2009. december 11.
|  

A magyar kormány elégedetlen a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról folyó magyar-szlovák-EBESZ háromoldalú tárgyalások előrehaladásával – értesült kormányzati forrásból az MTI.

Az MTI-nek vezető kormányzati tisztségviselők azt mondták, a legutóbbi ülés tapasztalatai is azt mutatják, hogy a tárgyalások nem a szécsényi megállapodás szellemében folynak. Nem oldódnak azok az aggályok, amelyek a törvénymódosítás diszkriminatív elemeihez fűződnek, miközben a szlovák partner már le akarná zárni az egyeztetéseket – fogalmaztak.
A nemzeti hírügynökség információi szerint a kormány azt szeretné, ha még december 16-a előtt megtartanák a vegyes bizottság rendkívüli ülését, mivel a tervek szerint a szlovák parlament aznap fogadná el az államnyelvtörvény módosításának végrehajtási irányelveit. Ezek ugyanis – magyar kormányzati információk alapján – több problémát okoznak majd, mint amennyit megoldanak.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi ülése után újságíróknak azt mondta: „igen csekély mértékben kaptak érdemi válaszokat” a Magyarország szempontjából fontos alapkérdésekre.

Szlovákia november 30-án juttatta el Magyarországnak a szeptember 1-jén életbe lépett szlovák nyelvtörvény végrehajtásáról szóló dokumentumot.
A szlovák parlament június végén fogadta el a nyelvtörvény szigorítását. A szeptember elsején hatályba lépett jogszabály egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20  százaléknyi magyar él. Azt, aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik*.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 10-én, Robert Fico szlovák kormányfővel Szécsényben folytatott találkozója után jelentette be, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán támadt vitákat az EBESZ kisebbségi főbiztos ajánlásainak szellemében kívánják feloldani.

A szécsényi találkozó után nyilatkozva Bajnai Gordon az EBESZ főbiztosának ajánlásai közül kiemelte, hogy az nem kérdőjelezi meg a törvény létét, de javasolja, állítsák vissza a megbontott érzékeny egyensúlyt a kisebbségi nyelvekről és az államnyelvről szóló törvények között. Szintén javasolja a jelentés, hogy az államnyelvtörvény egyensúlytanságait a módosítás végrehajtási rendeletében tisztázzák.

*A cikk szerkesztőségünk szerint olyan megállapításokat tartalmaz, amelyeket fontosnak tartottunk pontosítani.

Információ
X