nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szégyenletesek a szlovák feltételek

Szégyenletesnek minősítette a Sme című liberális szlovákiai napilap Miroslav Lajcák feltételeit, amelyek teljesítése után Pozsony hajlandó lenne tárgyalni a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításáról, ahogy azt az EBESZ szorgalmazza.

MTI | 2010. február 10.
|  

A Sme szerdai kiadásában emlékeztet: a szlovák és a magyar miniszterelnök tavaly szeptemberben közös nyilatkozatban kötelezte el magát, hogy a módosított szlovákiai államnyelvtörvény ügyében mindkét fél figyelembe veszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását.

Knut Vollebaek hétfői pozsonyi tárgyalásai során emlékeztette a szlovák felet: szükségesnek tartja a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, hogy az egyensúlyba kerüljön az államnyelvtörvénnyel.  Lajcák erre reagálva fogalmazta meg feltételeit: Pozsony csak akkor hajlandó erről tárgyalni, ha Budapest abbahagyja a nyelvtörvénnyel kapcsolatos állítólag dezinformációs kampányát, illetve hogy javítja a magyarországi kisebbségek jogállását.

„Ezek a feltételek szégyenletesek” – írja a Sme.  Rámutat: az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban a szlovák kormányzat állandóan azt hangoztatta, hogy Szlovákia belügyéről van szó, védi az állampolgárok jogait, hogy államnyelven juthassanak az információkhoz. Most amikor a főbiztos azt kéri a szlovák kormánytól, hogy védje a kisebbségek nyelvhasználati jogait is, „ez egyszerre már nem a köztársaság belügye, hanem Magyarországtól függő dolog”.

„Ebből teljesen világos, hogy a szlovák kormány aszerint áll hozzá a polgári jogok védelméhez, milyen nemzetiségűek az állampolgárok. Az állampolgárok ilyen megkülönböztetése a (szlovák) köztársaság számára szégyen” – zárja jegyzetét a szlovák napilap.

Információ
X