nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rejtélyes felirattal ellátott kőkupát találtak Jeruzsálemben

Kétezer éves ritka mészkő kupát találtak Jeruzsálemben - a valószínűleg rituális célokra használt edényen tíz sornyi rejtélyes szöveg látható.

MTI | 2009. augusztus 3.
|  

A kőkupára az Óvárosban, a Sion kapuja mellett folyó ásatások során leltek a régészek. Shimon Gibson, az Észak-Karolinai Egyetem régészcsapatának a vezetője egyedülállónak nevezte a leletet. Mint mondta, számtalan ilyen rituális edényre bukkannak olyan helyeken, ahol egykoron a papok laktak.

„Az elmúlt három év során legalább egy tucatnyit találtunk; ami a mostani leletben egyedülálló, az a tíz sornyi szöveg. Általában jó, ha egyetlen nevet, vagy egy-két sort belekarcoltak az edénybe. Ez az első eset, hogy ilyen hosszúságú szöveget találtunk” – magyarázta Shimon Gibson.

Annak ellenére, hogy a betűk tisztán olvashatók, a tudósoknak jelenleg fogalma sincs arról, hogy miről szól a szöveg, vagy akár arról, hogy egyáltalán milyen nyelven íródott. Shimon Gibson eredetileg úgy vélte, hogy arameus nyelven írták, más szakértők szerint viszont rejtjelezett szövegről van szó, megint mások szerint héberről.

James D. Tabor, a feltárás társvezetője szerint az is előfordulhat, hogy a textus a papok egy zárt köre számára volt csupán értelmezhető. Shimon Gibson úgy véli, hogy akár egy hat hónapig is eltarthat, míg megfejtik a szöveget. „Ez olyan, mintha nagypapánk hevenyészett kézírásos feljegyzéseit próbálnánk elolvasni” – magyarázta a tudós.

Shimon Gibson ismertetése szerint az ásatások helyszínén volt az ókorban a második templom központja. A feltárások során napvilágra kerültek az első és a második templom korából származó épületek. Az egyik feltárt házban rituális fürdőt, mikvét tártak fel igen jó állapotban fennmaradt boltozatos plafonnal. A házban három kenyérsütő kemencét is felfedeztek – a leletek korát Kr.u. 70-re datálják, arra az évre, amikor a rómaiak lerombolták a második jeruzsálemi templomot.

A régészek szerint a feltárt lakónegyedben papok lakhattak. Ezt látszanak alátámasztani a tüskés bíborcsiga (Murex brandaris) kagylói. A Földközi-tengerben tenyésző Murex brandarisból nyerték az ókorban a keresett és drága bíborfestéket. Shimon Gibson szerint korábbi jeruzsálemi feltárások során egy-két ilyen kagylót találtak, itt viszont tucatnyit. A leletek között van egy a bizánci korból származó mozaikpadló, s kora iszlámkori épületek maradványait is feltárták.

Információ
X