nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pszichológiai tesztek mobilon

Az okostelefonok rengeteg lehetőséget kínálnak a pszichológiai kutatás számára. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt igazolja, hogy egy iPhone-applikáció éppolyan megbízható eredményeket adhat, mint egy laboratóriumi vizsgálat.

nyest.hu | 2013. február 12.
|  

Josef Bless kutató két évvel ezelőtt éppen zenét hallgatott a telefonján, amikor támadt egy ötlete. „Azt vettem észre, hogy a különböző hangszerek hangja különbözőképpen oszlik meg a két fülem közt, és akkor esett le, hogy ez nagyon hasonló az általunk, pszichológusok által rendszeresen használnt, úgynevezett dichotikus hallás kísérletekhez, amelyekkel az agy funkcióit vizsgáljuk. Ezekben a kísérletekben két különböző szótagot mondunk egy időben a kísérleti alany jobb, illetve bal fülére, és neki meg kell mondania, hogy melyik szótagot hallotta tisztábban. Ez a kísérlet azt vizsgálja, hogy melyik agyfélteke az aktívabb a nyelvfeldolgozáskor” – meséli Bless a ScienceDaily tudományos hírportálnak. Josef Bless a norvégiai Bergenben dolgozik PhD disszertációján; tagja az interdiszciplináris kutatásokat végző bergeni fMRI Groupnak.

A dichotikus hallást vizsgáló iPhone-apllikáció neve iDichotic, és 2011 óta tölthető le ingyenesen az App Store-ból. Egy év alatt több mint 1000 ember töltötte le, és majdnem a felük vissza is küldte eredményeit a kutatócsoportnak. A kutatók az első 167 eredményt hasonlították össze 76 Norvégiában és Ausztráliában készített laboratóriumi teszt eredményével. Az összehasonlító elemzést a Frontiers in Psychology című folyóiratban tették közzé.

„Kutatásunk azt bizonyítja, hogy az applikáció ugyanolyan megbízható eredményeket produlál, mint a kontrollált laboratóriumi vizsgálat. Ez pedig azt jelenti, hogy az okostelefonok pszichológiai tesztek elvégzésére is alkalmas eszközök, ami számos új és izgalmas lehetőséget nyit meg a kutatók számára” – mondja Bless. „Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy rengeteg adathoz jussunk hozzá könnyen és olcsón. Azt gondolom, hogy a pszichológiai kutatásokban az okostelefon-alkalmazásoké a jövő” – teszi hozzá.

Pszichológiai tesztek mobilon
Forrás: szifon.com

A kutatók azóta már az iDichotic egy speciális verzióját is létrehozták, amely a hallási hallucinációktól szenvedő skizofrén betegek segítségére lehet. Az applikáció segít fejleszteni a betegek koncentrálóképességét, így amikor hallják azokat a bizonyos hangokat, könnyebben el tudják azokat hallgattatni.

„A mobilos applikációk nagy előnye, hogy tesztelni és fejleszteni is lehet átaluk a betegeket anélkül, hogy be kellene jönniük a laborba” – mondja Bless. Ha valaki ki szeretné próbálni az iDichoticot, menjen az App Store-ba, és keressen rá. A hallási teszt körülbelül három percet vesz igénybe, és a végén kiderül, melyik domináns agyféltekénk nyelvfeldolgozás közben. (De senki se lepődjön meg, ha a bal agyféltekéje a domináns!)

Forrás

New Brain-Test App

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X