nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ponta-ügy: egyetemi oktatók tiltakoznak

Victor Ponta miniszterelnök kétségtelenül plagizált, az ügyével foglalkozó testületek munkájába pedig durván beavatkozott a politika – állítja több romániai egyetemi oktató, a miniszterelnökhöz és Ecaterina Andronescu oktatási miniszterhez intézett nyílt levelében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

MTI | 2012. augusztus 1.
|  

Az aláírók – többségükben a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatói – egyetértenek a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága és az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) szakmai álláspontjával, miszerint Victor Ponta 2003-ban megvédett doktori disszertációja kétségtelenül plágium.

A nyílt levél szerzői tiltakoznak az ellen, hogy – állításuk szerint – az oktatási minisztérium nyomást gyakorolt az említett testületekben dolgozó oktatókra. Konkrét példaként azt említik, hogy Liviu Pop ideiglenes oktatási miniszter rendelettel átszervezte a CNATDCU-t és személyesen elment a testület ülésére, hogy megakadályozza annak döntéshozatalát a Ponta-ügyben. Az aláírók hiteltelennek tartják az oktatási tárca kötelékében működő Országos Etikai Tanács (CNE) azon határozatát, amely felmentette a miniszterelnököt a plágiumvád alól, mivel annak tagjai alárendeltségük miatt nem hozhattak elfogulatlan, szakmai döntést.


A levél aláírói ugyanakkor támogatásukról biztosítják a Bukaresti Tudományegyetemet, amennyiben az Victor Ponta doktori címének visszavonását fogja kezdeményezni. A levelet az államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás után hozták nyilvánosságra az aláírók. A bevezetőben írt indoklás szerint azért várták meg a referendum végét, hogy a levelet senki se tekinthesse a politikai kampány részének. A nyílt levelet eddig 44 romániai, illetve külföldön dolgozó román egyetemi oktató és tudományos kutató írta alá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X