nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pokorni is bírálja Hoffmannt

Újabb vita alakult ki Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke között a kormánypártok július 2-ai frakcióülésén – írja az origo.hu. A portál információi szerint Pokorni több, a területet érintő kérdésben, kiváltképpen az oktatási intézmények átvételével kapcsolatban bírálta az államtitkárt, illetve rajta keresztül a kormány átalakítási terveit.

Edupress | 2012. július 9.
|  

A kormány 2013-as költségvetési tervei szerint az épületek üzemeltetését úgy kell megoldaniuk az önkormányzatoknak, hogy jelentősen csökkentik az adóbevételüket. Ezt kárpótolandó az állam nem csupán az oktatást veszi át, hanem több, eddig az önkormányzat hatáskörébe tartozó feladatot is.

Egy két héttel ezelőtti határozat szerint a 3000 fő alatti települések iskoláinak működtetése automatikusan az állam kötelessége lesz, kivéve akkor, ha maguk akarják ellátni a feladatot és erről nyilatkoznak is. A többi önkormányzatnak azonban augusztus 31-ig el kell döntenie, hogy vállalja-e az iskolák működtetését, vagy a vagyonnal együtt rábízzák az államra.

Pokorni Hoffmann Rózsához címzett bírálatában hangsúlyozta: úgy kell döntést hozniuk az önkormányzatoknak, hogy a jövő évi költségvetés tervezetéből nem derül ki, pontosan milyen források állnak majd az önkormányzatok rendelkezésére, ebből következően azt sem lehet tudni, hogy a meghagyott helyi és az azokat kiegészítő állami források elegendőek lesznek-e a megmaradó feladatok ellátására, köztük az iskolaépületek üzemeltetésére. Pokorni azt is bírálta, hogy az adott intézmény költségvetését, azaz azt, hogy mire mennyit költhet, nem az önkormányzat, hanem az átvett intézmények szakmai irányítását koordináló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ állapítja meg, távolról, az adott település anyagi helyzetének ismerete nélkül.

Az ülésen részt vevő képviselők szerint Pokorni higgadtan, de éles hangnemben bírálta Hoffmann Rózsát, felszólalása után pedig több polgármester is hasonló kritikákat fogalmazott meg az oktatási államtitkár, illetve a kormány terveivel kapcsolatban. Az államtitkár a képviselők szerint egyedül az intézmény-fenntartási szándéknyilatkozat határidejét illetően válaszolt megengedően, a többi kérdésben kiállt a kormány tervei mellett.

Az origo.hu értesülései szerint a kormány támogatja azt az oktatási bizottsági javaslatot, melynek értelmében az önkormányzat által működtetett intézmény költségvetését az önkormányzat határozhatná meg. 
Pokorni Zoltán másik javaslata alapján a működtetők kötelessége csak az iskolaépületek állagának megóvásáig terjedne, az azon túli rekonstrukciós, fejlesztési költségeket, illetve a taneszközök beszerzését azonban már az államnak kellene – pályázati úton – támogatnia.

Az origo.hu úgy tudja: az automatikus intézményátvételhez megszabott háromezres létszámkeret is változhat, a kormánypártok soraiban ülő kistelepülési polgármesterek és egyéni képviselők ugyanis azt szeretnék, ha a határt 5, illetve 7 ezer főnél húznák meg.

Mint a portál írja: az oktatási államtitkárság számítása szerint 2013-tól elvileg összesen 1964 általános és 305 szakiskola, 112 speciális szakiskola, 384 gimnázium és 448 szakközépiskola szakmai irányítása kerül az államhoz, amelyből csak a pedagógusbérek kifizetése 492 milliárd forintnyi ráfordítást igényel a költségvetésben. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X