nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Plagizálták az Összetartozás dalát?

Nevetségesnek és meghökkentőnek tartják az Összetartozás dalának szerzői, hogy azzal vádolják őket: „ellopták” a kezdeményezés ötletét a Bolyki testvérektől. Erről a szerzők közleményben tájékoztatták az MTI-t.

MTI | 2013. május 27.
|  

„Nevetségesnek és meghökkentőnek tartjuk az általunk tisztelt Bolyki-testvérek azon vádjait, miszerint az együtténeklés és a kottaterjesztés plagizálható tevékenység, ötlet lenne Magyarországon. Meggyőződésünk szerint sok dalt lehetett és lehet majd a jövőben is együtténekelni ünnepi alkalmakkor vagy csak a zene örömére” – írták a dalszerzők annak kapcsán, hogy Bolyki György zenész, producer, a Bolyki Brothers formáció egyik alapítója egy blogbejegyzésben arról írt: Bársony Bálint lenyúlta ötletüket.

A  Művész-ember című blogban Bolyki György felidézi, hogy tesvére, Bolyki Balázs egy közös próbán elmondta Bársony Bálintnak, milyen grandiózus tervük van: „szeretnénk az egész országot megénekeltetni egy közös dallal, hogy az éneklésen keresztül elkezdődjön egy újfajta közösségépítés sok szenvedést látott kis hazánkban. Részletesen elmondta, hogyan fogjuk bevonni a legkisebb falvak lakóit is, sőt, az országhatáron kívül élőket is a nagy nemzeti együtténeklésbe, majd ment tovább a próba”.

Az írás szerint néhány nappal később egy közös koncert végén Bársony Bálint kiállt a színpadon lévő sok zenész és a Bolyki Soul&Gospel Kórus elé és elmondta, hogy van egy hatalmas terve: szeretné az egész országot megénekeltetni egy közös dallal. „Azt is elmondta, hogy szeretné bevonni a legkisebb falvak lakóit is, sőt, az országhatáron kívül élőket is a nagy nemzeti együtt éneklésbe. Majd ott helyben felkérte a Bolyki Soul&Gospel Kórust, csatlakozzon kezdeményezéséhez, és reményét fejezte ki, hogy mások is mellé állnak. Köpni-nyelni nem tudtunk” – írta Bolyki György.

„Az a nagy baj, hogy ezzel a dallal Bálinték meghekkeltek egy igen jó kezdeményezést” – vélekedik bejegyzésében a művész, aki mindazonáltal arra is felhívja a figyelmet, hogy a kezdeményezéssel végre elindult valami, a hivatalos kormányzati kommunikációban is megjelent a közösségépítő éneklés fogalma.

Az Összetartozás dalának szerzői közleményükben hangsúlyozzák: „az elmúlt napok történései alapján arra az elhatározásra jutottunk, hogy a személyünket érintő minden hitelrontásnak számító kijelentés kapcsán jogi eljárást kezdeményezünk”. Emellett felhívják a szerkesztők figyelmét, hogy „senki nem állította a dalról, hogy plágium lenne, az ilyen tartalmú szalagcímek mind alaptalanok”.

Az Összetartozás dala a Barackfa című szerzemény lesz, amelynek a június 4-ei nemzeti emléknapon közös éneklést is szerveznek. A dalt a szerzők Antal Timivel, Baricz Gergővel, Bencsik Tamarával, Csizmadia Annával, Kállay-Saunders Andrással, valamint az MR Énekkarral együtt vették fel. A dal szövege és kottája, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével felvett videoklipje letölthető a http://nemzetiosszetartozas.kormany.hu honlapról.

A klipet a nemzeti összetartozás napján sugározzák majd a közszolgálati médiumok csatornái, majd 18 órakor a Parlament kupolacsarnokában a Szentegyházi Gyermekkórus és a művészek, Szabadkán pedig a zuglói Szent István Király Zenekar kórusának előadásában csendül fel a zeneszám.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X