nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Petőfi, a forradalom, az őr meg a nő

Kicsit úgy sikeredett a szombaton este az Erkel Színházban második alkalommal megtrendezett Red Bull Pilvaker, mint sok minden mostanában. Van egy jó kezdeményezés, majd jön némi ellentét, a közös nevező elmarad, majd egyes médiumok saját szájízüknek megfelelően tálalják a történetet. De milyen volt maga a produkció?

Nedbál Miklós | 2014. március 17.
|  

Az első alkalommal, 2012-ben megrendezett Red Bull Pilvaker nagy sikert aratott. „A magyar nyelv olyan szép es olyan változatos, ezt tapasztaljuk az irodalmi műveink elemzése során, valamint akkor is, ha megnézzük milyen színes es kreatív dalszövegek születnek a hazai rap közegben. A rap valahol modern költészet, csak éppen zenére. Először csak Petőfi verseiben gondolkodtam, majd kibővítettem a repertoárt a többi forradalmi költő műveivel. Egyből a mai rapperek ugrottak be, akik korunk szóforradalmárai a fiatalok szemében” – mesélte az ötletgazda Takács Ákos, a Red Bull brand managere.

Idén pedig a választások előtt alig egy hónappal, forradalmi hevületben érkezett a folytatás. Ezúttal nem versenyt szerveztek, hanem egy előadást az Erkel Színházban, amelynek megrendezésére Szente Vajkot kérték fel. „Rappereket láthatunk színházi közegben, színművészek szavalnak a véleményvezér rapperek gyűrűjében. Mindenkit kimozdítottunk a maga kis komfortzónájából és valami egyedi részese lett” – mondta Szente Vajk. Hogy mindez mennyire lett egyedi, arról egy kicsit később.

Az idei koncepció egyik lényeges eleme volt az is, hogy a magyar történelem olyan háttértörténeteit, érdekességeit is bemutassa, amelyek kevésbé ismertek, de izgalmasak lehetnek, megismerhettük például Kossuth Zsuzsanna vagy Szendrey Júlia történetét.

Politikai színezet?

A Szavak forradalma alcímű rendezvénynek, ahogyan kell, volt némi előzménye is, amelyet több médium előszeretettel tálalt politikai cenzúra eseteként. (Hogy joggal vagy a nélkül, döntse el az olvasó.) Több felkért, illetve meghívott MC, rapper és slammer – legyenek talán egyszerűen előadók – visszalépett, szám szerint tizenegy.

Elvileg az M2 csatornáján élőben ment a műsor, meg HD-ben  – ez utóbbit erősen kétségbe vonjuk. Kicsit később a Petőfi Rádió is leadta a műsort.

Ugyanis koncepciójuk nem egyezett az ötletgazda vagy éppen az eseményt közvetítő MTVA elképzelésével.

Próba
Próba
(Forrás: Süveg Áron)

A nyilatkozatok sorát Szele Tamás bejegyzése indította el, kifogásolva a névadó szponzor azon kérését, hogy aktuálpolitikával ne foglalkozzon az esemény. „Ejnye. Bejnye. A Pilvaker ne szóljon aktuálpolitikai kérdésekről? Akkor miről szóljon, tessék mondani? A jelenlegi helyzetben gyakorlatilag minden témának van köze az aktuálpolitikához, még a kutyasétáltatásnak és a káposztás kocka receptjének is. Egyszerűen átpolitizált helyzetben élünk, utáljuk is, de nem tudunk rajta változtatni. Ha az ember megszólal, az már politika lesz, még ha csak egy kávét kér, akkor is. Szívesen meghajtom én a fejemet a forradalom ikonikus alakjai előtt, hiszen nagyra becsülöm őket, de ha eszembe jut, mit tennének ma, a mi helyzetünkben, azt már ne lehessen elmondani?”

Szele Tamás véleménye végül összefolyt a fellépést inkább visszamondó előadók érvelésével, miközben a slammerek másképpen fogalmaztak, és a későbbi sok vagdalózás miatt újabb közleményt is kiadtak.

Próba: Szervét Tibor
Próba: Szervét Tibor
(Forrás: Süveg Áron)

De milyen volt?

Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk... Kautzky Armand Nemzeti dal-előadásával indult az esemény, majd a János vitézt is elszavalta volna, de Kiss Ádám műsorvezető megszakította. A színpadkép nem túl összetett, az előadóknak bőven jutott hely a deszkákon a kibontakozásra, néhány fehér dobozszerű valami és néhány szék töri csak meg a teret. Egy szinttel feljebb a zenekar zúzza (Random Trip) vetített háttér, fénycsóvák előtt, illetve a széleken dj-k pörgették a lemezeket. Színre lépett Dipa (DSP), Bom (DSP), Saïd (Akkezdet Phiai), Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Fluor Tomi, Snow, Sub Bass Monster, Sena (Irie Maffia), Földes Eszter, Trecskó Zsófi, illetve Szervét Tibor is az 1848 helyszíni érdeklődő előtt.

Földes Eszter
Földes Eszter
(Forrás: Somay Márk)

Többnyire pörgősre sikerült a produkció, de azért akadt néhány hullámvölgy. Szervét visszafogottsága kitűnő egyensúly az előadásban, de azért Kiss Ádámnak lehetett volna szólni, hogy nem, Petőfi Sándor nem szavalta el a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Mit csinálna vajon Petőfi 2014. március 15-én? „Macchiatója mellé kérné a Wi-Fi-jelszót, Facebook oldalán létrehozna egy forradalmi eseményt” – folytatta a stand up fenegyereke. Földes Eszter a nők nevében szállt síkra, megemlítette, hogy Szendrey Júlia már várandós volt – igazság szerint P. Zoltán december 15-én született, tehát, ha szigorúan a kilenc hónapot vesszük alapul, talán éppen március 15-én fogant a forradalmi hevület jegyében –, majd mesélt az 1849 áprilisában a tábori kórházak főápolónőjévé kinevezett Kossuth Zsuzsannáról és Bányai Júlia tevékenységéről.

Pilvaker
Pilvaker
(Forrás: Somay Márk)

Habár Földes Eszter természetesen és nagy meggyőző erővel adta elő történeteit, olykor a kissé erőltetettnek tűnt mondandója, amiről legkevésbé sem a színésznő tehet. Szervét Tibor viccesen borult ki a kontroll-vesztett, kultúrbrigantik (azaz az MC-k) ellen, majd még érkezett egy kis slam, illetve Kautzky Armand előadásában a Hazám, hazám. A Red Bull Pilvaker színházi produkciója nagy közös Szózat-előadással zárult.

Kissé steril környezetben, klasszikus Petőfi versek (illetve néhány egyéb) átiratai mellett, baseballsapkák gyűrűjében, ha unatkozni nem is lehetett, született néhány kínosabb perc a színpadon. De a vaker, a Pilvaker legalább folytatódott, / sok mindenki talán egy kicsit meg is hatódott, / volt némi forradalmi hangulat, igen, / aztán a függöny legördült: ilyen volt, ilyen.

Fluor Tomi
Fluor Tomi
(Forrás: Somay Márk)

Források

Red Bull Pilvaker

Slamtelenség

A slammerek hivatalos nyilatkozata 1.

A slammerek hivatalos nyilatkozata 2.

Kossuth Zsuzsanna emlékére

Bányai Júlia

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X