nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Plagizálási járvány veszélyezteti Kína gazdaságát

Egy nemrég közölt kormányzati tanulmány szerint az ország hat vezető tudományos intézetének hatezer kutatója közül minden harmadik beismerte, részt vett már plagizálásban, vagy fabrikált kutatási eredményeket.

MTI | 2010. október 28.
|  

egy 42 ember halálát okozó augusztusi repülőgép-szerencsétlenség nyomán a hatóságok feltárták, hogy a Shenzhen Airlines pilótái közül százan meghamisították a szakmai előéletükről szóló papírokat. Aztán ott volt a milliomos Tang Csün (Tang Jun), valaha a Microsoft China vezére, aki hamisan állította magáról, hogy a Kaliforniai Műszaki Egyetemen szerzett doktorátust. De Kína legrangosabb fotográfiai kitüntetése, az Arany Medál Díj négy idei nyertes alkotásáról is kiderült, hogy egyszerű kivágás-beillesztéssel elorozott pillanatok.

Mindez aggodalmakat vált ki Kínában, amelynek társadalmát sokak szerint olyannyira átjárják a tisztességtelen praktikák, hogy az már komoly gátja lehet további gazdasági fejlődésének - írta az International Herald Tribune című amerikai lap.

Különösen súlyos a helyzet a tudományos életben, amelyet elárasztottak a plagizált vagy fabrikált "kutatások". Tavaly decemberben egy kristályszerkezetekre szakosodott brit folyóirat közölte, hogy visszavonja kínai szerzők több mint 70 dolgozatát, mivel azok eredetisége és megbízhatósága kérdésessé vált. A The Lancet című brit orvosi szaklap egy idei vezércikke szerint: "Ez az epizód nyilvánvaló intés kell legyen a kínai kormány számára, hogy meg kell erősítenie a kutatási etika elsajátításának és magának a kutatásvezetésnek a normáit.

Szeptemberben a Hangcsouban (Hangzhou) működő Csöcsiang (Zhejiang tartományi) Egyetem lapcsoportja elevenítette fel a témát, ismertetve egy 20 hónapos kísérletet, amelyet egy plágium-felismerő szoftverrel végeztek el. A CrossCheck nevű program a beadott tanulmányok közel egyharmadát dobta vissza azzal, hogy tartalmukat korábban publikált kutatásokból emelték át.

Egy nemrég közölt kormányzati tanulmány szerint az ország hat vezető tudományos intézetének hatezer kutatója közül minden harmadik beismerte, részt vett már plagizálásban, vagy fabrikált kutatási eredményeket. Egy másik felmérésben, a Kínai Tudományos és Technológiai Társaság által tavaly nyáron megkérdezett 32 ezer tudós 55 százaléka mondta azt, hogy ismer csaló kollégákat.

Fang Si-min (Fang Shimin) író, aki a tudományos hitelesség legismertebb védelmezője Kínában, úgy véli, a probléma a kormány finanszírozta egyetemi rendszerből ered, amelyben a megbízhatóság alapján kinevezett bürokraták alig konyítanak a rájuk bízott tudományterülethez, s mivel a támogatásokért és a szakmai előmenetelért folyó verseny igen éles, a publikációk számára alapozzák a döntéseiket.

Az inkább szerzői álnevén, Fang Csou-ceként (Fang Zhouzi) ismert író weblapja legalább 900 csalási esetet leplezett már le, köztük nem egy olyat, amelyben egyetemi rektorok és országos hírű kutatók is érintve voltak. Ilyenkor azonban a kollégák és a tanintézetek vezetői összezárnak gyanúba keveredett társaik körül. Fang szerint főleg azért, mert kapcsolataik megőrzése fontosabb számukra mint az intézet jó hírének védelme. Az elkövetők így gyakran megússzák büntetlenül.

A kínai kormány lépéseket ígér a tudományos tisztesség helyreállítására, s az állami sajtó gyakorta ostorozza a plagizálást. Az oktatási tárca 2004-ben, majd 2006-ban is hirdetett már csalásellenes kampányt, de a két testület, amelyet létrehoztak, még nem rótt ki egyetlen büntetést sem.
A 37 esztendős Fang Hszüan-csang (Fang Xuanchang), a Cajcsing (Caijing) című üzleti magazin agresszív oknyomozó riportjairól ismert újságírója másokkal együtt azt állítja, hogy a csalások súlyosan visszavetik a kínai tudósok nemzetközi elismertségét, és aláássák a kínai törekvést a tudományos Nobel-díjak elnyerésére.

Az elmúlt években a két Fang nyomába eredt mások mellett Hsziao Csuan-kuo (Xiao Chuanguo) urológusnak, aki alkalmazni kezdett egy általa kitalált műtéti eljárást a nyitott gerinccel született gyermekek húgyhólyagfunkciójának helyreállítására, ami nélkül a páciensek veseelégtelenségben halhatnak meg. Cikkei és blogbejegyzései sorozatában a két újságíró megcáfolta Hsziao állítását, hogy 24 cikkét közölték volna angol nyelvű folyóiratok, s hogy tudományos eredményeiért díjat kapott az Amerikai Urológus Társaságtól.

Ennél is szörnyűbb, hogy Hsziao állításával szemben - miszerint műtéti eljárása 85 százalékban sikerrel alkalmazható - kiderítették: több mint száz meginterjúvolt páciense közül egynek sem sikerült megszüntetni a problémáit, s közel 40 százalékuk állapota csak romlott a kontár operáció óta.

Idén nyáron mindkét újságírót brutálisan megverték Pekingben. Szeptemberben a rendőrség őrizetbe vette Dr. Hsziaót, aki bevallotta, ő bérelte fel a támadókat, bosszúból, amiért a leleplezések meghiúsították beválasztását a Kínai Társadalomtudományi Akadémia soraiba. Munkáltatójának, a Huacsungi (Huazhong) Tudományos és Műszaki Egyetemnek a vezetői csak annyit közöltek: az igazságszolgáltatási eljárások lezárulásáig nem kívánnak semmilyen intézkedést hozni ellene, s nem szakítják meg vele a kapcsolataikat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X