nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Perben az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) minden információt az adatigénylő rendelkezésre bocsátott, kivéve a törvény által védett személyes adatokat – reagált az intézmény rektorhelyettese az MTI-nek a Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi döntésére.

MTI | 2013. február 20.
|  

Hatáskör hiányában a Fővárosi Törvényszékre tette át a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) kedden azt a polgári pert, amelyben egy diák és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azért perli az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, hogy adja ki a jogi kar hallgatói önkormányzatának (HÖK) gazdálkodási adatait, köztük például a közéleti és jutalomkeret felosztását. Fábri György rektorhelyettes kiemelte: jogértelmezésük szerint az információs szabadságról szóló törvény rendelkezése alapján, a felsőoktatási törvényeknek megfelelően a személyes adatokat nem adhatják ki, e tárgyban vitájuk van a NAIH-hal. Mivel számukra elsődleges szempont, hogy hallgatóik személyiségi jogait megvédjék, ezért mindaddig, amíg a bíróság nem cáfolja jogi álláspontjukat, nem adhatják ki a személyes adatokat – hangsúlyozta. A rektorhelyettes kitért arra, hogy álláspontjuk szerint a per arra irányul, hogy név szerinti listákat adjon ki az egyetem.

Mint írta: a hallgató nem fogadta el az egyetem vonatkozó válaszát, ezért a NAIH-hoz fordult, amely arra hívta fel az ELTE-t, hogy adja ki az adatokat. Ezzel kapcsolatban az egyetem felhívta a NAIH figyelmét, hogy a felsőoktatásra vonatkozó törvények kizárják az ösztöndíjban részesülők nevének kiadását.

Arra a kérdésre, hogy megfelel-e a valóságnak az egyik hallgatójuk, a pert kezdeményező G. Szabó Dániel kijelentése, hogy mintegy évi 20 millió forintból gazdálkodik az ELTE jogi kari HÖK, és ebből a jutalomkeret hozzávetőleg 7-8 millió, amelynek felosztásáról az elnök és egyik helyettese dönt, azt közölte: a működési keret 2012-ben 8,9 millió forint volt, „a jutalomra mint ösztöndíjra” fordítható keret 7,7 millió forint. Ennek felosztásáról az általános egyetemi szabályozás keretei között a HÖK belső szabályzata alapján döntenek – rögzítette Fábri György.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X