nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Nem helyes, hogy magyarul tanul a magyar gyerek”

Nem tanulnak meg jól szlovákul a felvidéki magyar gyerekek, mert túl sok tantárgyukat oktatják anyanyelven – véli a szlovák oktatási miniszter.

MTI | 2010. április 22.
|  

A pozsonyi oktatásügyi miniszter szerint túl sok tantárgyat tanítanak a szlovákiai magyar iskolákban magyarul, s ezért a gyerekek nem tanulnak meg jól szlovákul. „Nyíltan kimondom, nem tartom helyesnek, hogy a magyar tannyelvű iskolákban az összes többi tantárgyat (a szlovákon kívül) magyarul oktatják. Legalább a történelmet és néhány szaktantárgyat terminológiai okok miatt szlovákul kellene oktatni” – jelentette ki Ján Mikolaj abban az interjúban, amelyet a Sme című liberális szlovák napilap közölt csütörtökön.

Mikolaj úgy véli: a szlovákiai magyar iskolákban a magyar nyelvű oktatás túldimenzionált, bővítésére nincs szükség. Az elmúlt időszakban viszont két órával emelték a szlovák nyelv oktatását, s ezzel a tárcavezető szerint a magyar iskolákban az államnyelv ugyanarra a szintre került, mint a diákok anyanyelvének oktatása.

Mikolaj ugyanakkor elismerte, hogy a magyar iskolák oktatási színvonala magas. „Ez a nemzetiségi oktatás legerősebb oldala, ezért ezen a téren nem volt szükség semmiféle intézkedésre” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit tett a tárca a magyar iskolák oktatási színvonalának az emelése érdekében, miután ez a kormányprogram része volt.

Míg Mikolaj kedvezően ítélte meg a szlovákiai oktatásügy elmúlt négy évét, a Sme elemzésében másként látja a helyzetet. A lap azt írja, hogy a szlovák nemzeti párti (SNS) miniszter „olyan területnek használta a tárcát, amelyen az SNS harcot folytatott a nemzeti (magyar) kisebbség ellen”. Az újság szerint ebbe a kategóriába tartozik a hazafiassági törvény is. Mikolaj az interjúban „fontosnak és szükségesnek” nevezte ezt a sokat vitatott jogszabályt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X