nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Öt plusz egy trükk Gmailre

Sokan használják a Gmailt, de kevesen ismerik minden csínját-bínját. Néhány apró trükk azonban megkönyítheti életünket.

nyest.hu | 2010. szeptember 27.
|  

Búzát az ocsútól

Rettentően zavaró, ha postafiókunk telis-tele van érdektelen üzenetekkel. Ilyenkor történik, hogy sértődött üzeneteket kapunk ismerőseinktől, mert fülünk botját sem mozdítottuk, pedig már vagy egy hete írtak nekünk.

A Gmail egyik legújabb szolgáltatása az úgynevezett Fontos levelek funkció. Ez azt teszi lehetővé, hogy a rendszer által fontosnak írt levelek az oldal tetején jelenjenek meg, míg a kevésbé fontosnak ítéltek csak lejjebb. A funkció igen hasznos, ha már nehezen birkózunk meg a minket elárasztó levelekkel.

A funkció a Beállítások menü Fontos levelek pontja alatt kapcsolható be. Ugyanitt testre szabhatjuk a felületet. Összesen négy szakasz hozható létre, megadhatjuk, melyikben milyen leveleket szeretnénk látni. Egy egy-szakaszba –a legalsótól eltekintve – legfeljebb tíz levél kerül. Az alapbeállítás három szakasz: olvasatlan fontos levelek, csillagozott levelek, egyéb. Érdemes megfontolni egy külön mező beállítását a fontos, ám olvasott leveleknek. Beállítható az is, hogy a szűrők felülbírálják-e az automatikus bírálatot, vagy sem.

A szolgáltatás nagy előnye, hogy a beépített szűrő tanul: ítéletét felülbírálhatjuk, és a továbbiakban döntésünket figyelembe véve próbálja eldönteni az újabb levelekről, hogy fontosak-e.

Levelezzünk internethozzáférés nélkül

Előfordul, hogy utazás közben kell levelet írnunk, de az is, hogy a méregdrága internetes előfizetés nem váltja be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. A gmail lehetővé teszi, hogy akkor is írjunk leveleket, amikor éppen nincs internethozzáférésünk. Különösen hasznos ez a funkció, ha notebookunkkal folyamatosan mozgunk, vagy ha más okból szakadozik az internetkapcsolatunk.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint a Beállítások menüben kiválasztanunk az Offline menüpontot, és engedélyezni az Offline Mailt. Ezek után le kell töltenünk a Gears nevű programocskát, és újraindítanunk a böngészőt. Ha a telepítés után nem jelenne meg a konfigurálás ablakocskája, jelöljük be ismét az Offline mód engedélyezését. Ezután hosszabb-rövidebb  szinkronizációs folyamat következik, majd használatba vehetjük az offline módot.

Használata közben tulajdonképpen észre sem kell vennünk, hogy nem a megszokott módon dolgozunk. Elküldött leveleinket a program akkor továbbítja, amikor az internetkapcsolat helyreáll: ekkor automatikusan letölti az időközben érkezett leveleket is. (Persze ahhoz, hogy levelezhessünk, előbb-utóbb kapcsolódnunk kell a világhálóhoz.)

Levélfigyelés böngésző nélkül

Böngésző nékül is megtudhatjuk, kaptunk-e új levelet. Ehhez a Notifier nevű programot kell telepítenünk: jelenleg Windowsra és Macre érhető el. A program a tálcán mutat egy ikont, és ez jelzi, éppen hány olvasatlan levelünk van.

A program még néhány egyéb szolgáltatással is rendelkezik, az olvasatlan levelek listája mellett megtekinthetjük a a Google Naptárban következő események listáját, illetve új bejegyzéseket is írhatunk a Naptárba.

Egy kis egocentrizmus

Időnként jó tudni, hogy egy levelet személyesen nekünk küldtek, egyike vagyunk-e a címzetteknek, vagy esetleg nem is személyesen nekünk szánták (például listáról érkezett). Ezt pillanatok alatt megállapíthatjuk, ha Beállítások menü Általános pontja alatt megkeressük a Levél személyességi szintjének jelzése funkciót, és bekapcsoljuk a jelzők alkalmazását. Ekkor a levelek listájában a » jel fogja jelezni, hogy a levelet személyesen nekünk szánták, a › jel pedig azt, hogy mi is szereplünk a címzettek között. A listákról érkező levelek melllett nem lesz jel.

Arról nem szabad elfeledkeznünk, hogy a levél mellett akkor sem lesz jel, ha a levelet titkos másolatként küldték nekünk (bcc), viszont akkor is ott áll a » jel, ha a levelet titkos másolatként más is megkapta.

Keresés profi módra

Ha sok levelünk van, időnként nehéz megtalálnunk azt, amelyre éppen szükségünk lenne. Éppen ezért jó, ha ismerjük a gmail kersőjének néhány félig meddig rejtett funkcióját. A legfontosabb funkciókat példákkal ismertetjük:

  • "asztalfoglalás négy főre" Csak azokat a leveleket listázza, amelyekben a asztalfoglalás négy főre kifejezés szerepel (betűre pontosan a megadott módon!)
  • from:valaki@gmail.com Csak a valaki@gmail.com címről érkezett leveleket mutatja.
  • to:valaki@gmail.com Csak a valaki@gmail.com címre küldött leveleket mutatja (függetlenül attól, hogy a levelet mi küldtük, vagy valaki más).
  • from:me to:valaki@gmail.com Csak az általunk a valaki@gmail.com címre küldött leveleket mutatja (a me-vel mindig a saját címünket helyettesítjük).
  • cc:valaki@gmail.com Csak a valaki@gmail.com címre másolatként küldött leveleket listázza
  • bcc:valaki@gmail.com Csak a valaki@gmail.com címre titkos másolatként küldött leveleket listázza
  • subject:káposzta Azokat a leveleket listázza ki, melynek tárgymezőjében szerepel a káposzta szó (de azokat nem amelyben pl. a káposzták vagy a káposztaleves szó szerepel
  • subject:"asztalfoglalás négy főre" Csak azokat a leveleket listázza, amelyek tárgy mezőjében az asztalfoglalás négy főre kifejezés szerepel (betűre pontosan a megadott módon!)
  • label:nyest Azokat a leveleket listázza, amelyeknek nyest a címkéjük (a címkézetlen üzenetekre nem lehet keresni)
  • has:attachment Csak azokat az üzeneteket listázza, amelyeken csatolmány van
  • filename:recept.txt Azokat az üzeneteket listázza, melyekhez recept.txt nevű fájl van csatolva
  • filename:pdf Azokat az üzeneteket listázza, melyekhez pdf van csatolva
  • in:inbox Csak a bejövő levelek közötti üzeneteket listázza
  • in:trash Csak a kukában levő üzeneteket listázza
  • in:spam Csak a spamkukában közötti üzeneteket listázza
  • in:anywhere Az összes levelet listázza, ami nem a kukában vagy a spamkukában van
  • is:starred Csak a csillagozott üzeneteket listázza
  • is:unread Csak az olvasatlan üzeneteket listázza
  • is:read Csak az olvasott üzeneteket listázza
  • is:chat Csak a cseteket listázza
  • before:2009/12/24 Csak a 2009 karácsonya előtti leveleket listázza
  • after:2009/12/26 Csak a 2009 karácsonya utáni leveleket listázza

A fenti opciókat kombinálni is lehet, így például a  before:2009/12/24 OR after:2009/12/26 azokat a leveleket listázza, amelyek vagy 2009 karácsonya előtt, vagy amelyek 2009 karácsonya után érkeztek: az ünnep (előestét is számolva) három napján érkezett leveleket figyelmen kívül hagyja. Az is:unread (kutya OR subejct:macska) kifejezésre azon levelek listáját kapjuk meg, melyek olvasatlanok, és vagy szerepel bennük a kutya szó, vagy a tárgy mezőjükben szerepel a macska szó.

Némi plusz

Kevéssé ismert tény, hogy gmailes regisztrációnkkal nem csak egy mailcímet, hanem egyben rengeteg címre való lehetőséget kapunk.A trükk lényege, hogy nem csupán azokat a leveleket kapjuk meg, amelyek a regisztrált névre érkeznek, hanem azokat is, amelyek a névhez fűzött pluszjelet és utána bármit tartalmaznak. Ha például regisztráljuk a gmailestippek@gmail.com-ot, akkor megkapjuk a gmailestippek+anyesttol@gmail.com vagy agmailestippek+mirejoez@gmail.com címre küldött leveleket is.

Tényleg, mire is jó ez? Hát arra, hogy megkönnyíti a levelek szűrését. A hírlevelekre pluszos címekkel iratkozhatunk fel: ha kerékpáros hírlevelekre szeretnénk feliratkozni, egy pluszjellel címünk @ előtti része elé fűzzük oda, hogy bicigli! Ezután nincs más teendőnk, mint a Beállításokban létrehozni egy címkét (Címkék menüpont: bicigli), majd a Szűrők menűpontban beállítani, hogy az adott címre érkező levelek kapják meg a bicigli címkét. Így a kerékpáros könnyen kikereshetőek lesznek.

Ha egy nyereményjáték kedvéért kell hírlevélre feliratkozni, egy hasonló trükkel az adott helyről érkező leveleket könnyedén küldhetjük a spamek közé, vagy egyenest a kukába.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 ironstef 2010. szeptember 27. 22:24

biciGli?

1 Elekes György 2010. szeptember 27. 20:12

Ezt az utolsót nem tudtam. Tök jó.

köszi

Információ
X