nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • VamArm: @Cypriánus: "Vagy ne haragudj, nem tudlak követni...+ Azt látom! A R1a és R1b - a legjelle...
  2019. 08. 25, 13:46  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @bloggerman77: Már megint elragadott az arvisúrás-mesemondó fantáziád. Javaslom, maradjunk...
  2019. 08. 25, 13:19  Hun‒ugor géntangó
 • Cypriánus: @VamArm: Mi van? Akkor most a bolgár és az orosz nyelv nem rokon, mert a beszélői genetika...
  2019. 08. 25, 12:35  Hun‒ugor géntangó
 • VamArm: @Cypriánus: "... kérlek add meg ki is milyen összefüggésben írta a általad idézett szöveg"...
  2019. 08. 25, 12:07  Hun‒ugor géntangó
 • Cypriánus: @Cypriánus: Mármint Kriistina Tambets szerint 55%, mások szerint még annál is több lehet. ...
  2019. 08. 25, 11:43  Hun‒ugor géntangó
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Öregedéssel javul az agy?

Hogyan lehet hasznosítani a lényegtelennek tűnő adatokat? Az öregek tudják. Ez a képesség fejlődik ki ugyanis az idősödő agyban az évek múlásával.

nyest.hu | 2010. január 22.
|  

Jó az öreg a háznál – mondogatták eleink, és most már erre tudományos bizonyíték is van. A Science Daily weblapján napvilágot látott kutatási eredmények szerint ugyanis az „öregedő” agy különleges képességgel rendelkezik. Olyasmivel, amivel a fiatal, friss elme nem tud előrukkolni: tudniillik a haszontalannak tűnő információ hasznosításával.

Korábbi felmérések kimutatták, hogy az idősek agya nehezebben különbözteti meg a lényeges információt a lényegtelentől egy adott adathalmazon belül. A Rotman Kutatóintézetben végzett kutatások szerint az idősek ugyanakkor képesek a lényegtelen tényeket egyéb információkkal összekötni, és ezáltal jól hasznosítani azokat.

Mint Karen Campbell, a felmérést vezető egyik szakember szavaiból kiderül, ezt úgy derítették ki, hogy fiatalokkal és korosabbakkal ugyanazokat a memóriafeladatokat oldatták meg. Első körben képeket kellett memorizálniuk az alanyoknak, és arra kérték őket, hogy ne foglalkozzanak a hozzájuk tartozó szöveggel. Ebben a feladatban jobban teljesítettek a fiatalok. Amikor viszont némi szünet után a résztvevőknek mégis fel kellett idézniük a képekhez tartozó szavakat is, az idősebbek nagyobb sikerrel tették ezt.

Ennek a képességnek, véli Dr. Lynn Hasher vezető szakértő, a mindennapi döntéshozatalban nagy szerepe lehet. Éppen ezért lehetséges, hogy az idősebbek bölcsebb döntéseket hoznak hétköznapjaikban. Igaz, nem csupán idősödő agyuk teszi erre képessé őket – a rendelkezésükre álló és összeköthető információ mennyisége is nagyobb valamivel, mint fiatal társaiknak.

Információ
X