nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lecserélik az utcaneveket

Munkacsoport alakul Dombóváron a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcanevek megváltoztatására, a Tolna megyei városban legalább húsz közterület visel ilyen nevet.

MTI | 2012. december 19.
|  

A város képviselőinek döntése szerint a héttagú munkacsoport 2013. márciusig gyűjti össze a névváltoztatásra szoruló utcákat, és legalább két változatot javasol új elnevezésükre. Szabó Loránd (független) polgármester az MTI-nek azzal indokolta a javaslatot, hogy a városban kiemelkedően sok a múlt század diktatórikus rendszereihez, eseményeihez kapcsolódó elnevezés. A város vezetője utalt arra: a javaslat összhangban van a január 1-jén hatályba lépő, a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvény rendelkezéseivel.

Dombóváron jelenleg tér viseli a Tanácsköztársaság, a Népköztársaság nevet, és több utca van elnevezve a Tanácsköztársaság több vezető személyiségéről, Kun Béláról, Latinka Sándorról, Hámán Katóról vagy Zay Dezsőről. Ezen közterületek között nem kevés sűrűn lakott, belvárosi övezet, ahol nagy számban találhatók üzletek, vállalkozások. Utoljára 1992-ben neveztek át utcákat a húszezer lakosú településen, akkor a Lenin, a Marx Károly, a November 7., a Ságvári, a Sallai és az Engels utca nevét változtatta meg a képviselő-testület.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X