nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Olvasson mesét a gyerek a szülőnek!

Egy brit szakértő szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek sokat olvassanak hangosan. Ezért akár szerepet cserélni is érdemes: az esti mesét mondhatják ők a szüleiknek.

nyest.hu | 2010. január 7.
|  

Ha iskolás csemetéje legközelebb arra kéri önt, olvassanak neki mesét, akár arra is bátoríthatják, olvasson önnek. No nem lustaságból, hanem azért, mert a hangos olvasás fontos szerepet játszik a megfelelő nyelvfejlődésben, olvasható a brit Independent honlapján.

Sir Jim Rose, az Ofsted intézet (a brit oktatásügyi minisztériumhoz kapcsolódó háttérintézmény) korábbi igazgatója azt is hozzáteszi mindehhez: ha már olvastatunk gyermekünkkel, érdemes meg is beszélnünk vele a történetet, mivel a beszélgetés az olvasás fejlesztéséhez (is) alapvető fontosságú.

A diszlexiás gyerekekkel is foglalkozó szakértő így összegzi tapasztalatait: a hangos olvasásnak az iskolában és otthon egyaránt fontos helyet kapnia a gyerekek napi programjában. Éppen ezért érdemes a szülőknek külön ügyelniük arra, hogy a velük töltött idő alatt – így például az esti mese olvasásakor – sor kerüljön erre.

Sir Jim Rose az olvasási készség mellett az írás, valamint a szóbeli és írásbeli szövegértés készségeit is fejlesztő tantervet dolgoz ki 2011-re a brit általános iskolások számára.

Információ
X