nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Oktatási kérdésekről vitázik az országgyűlés

Hétfőn az önkormányzati fenntartású iskolák állami kezelésbe vételéről szóló törvényjavaslatról, kedden a köznevelés helyzetéről vitázik az országgyűlés.

MTI | 2012. november 12.
|  

A köznevelés helyzetéről tart politikai vitát az Országgyűlés szocialista kezdeményezésre heti kétnapos ülésének második felében. A képviselők ezt megelőzően kormánypárti törvényjavaslatok átírásáról szavazhatnak, amelynek során egyebek mellett módosulhat az új választási eljárási törvényről szóló, valamint a jövő évi adószabályokat tartalmazó előterjesztés is. A Ház – szokásainak megfelelően – hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, amit az interpellációs időszak követ.

A határozathozatalok alatt elsők között szavaznak a magyar és a szlovák kormány között megkötött, Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd megépítéséről szóló egyezmény kihirdetéséről. Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök október 2-án Pilisszentkereszten, a Pilisi Szlovákok Központjának átadásán írta alá az erről szóló dokumentumokat.

Ezt követően az új választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról szavaz a parlament. Szintén a képviselők változtatási javaslatairól határoznak többek között a pénzügyi ombudsman intézményét megteremtő, valamint a jövő évi adóváltozásokat tartalmazó előterjesztések esetében is. A szavazások után korábban már tárgyalni kezdett javaslatok kerülnek ismét napirendre, így részletes vitát tartanak például az önkormányzati fenntartású iskolák állami kezelésbe vételéről szóló törvényjavaslatról is.

Kedden a napirend előtti felszólalásokat követően ugyancsak oktatási témával kezdődik az ülésnap: Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője kezdeményezésére ugyanis politikai vitát tartanak a köznevelés helyzetéről. Az ellenzéki pártvezető jobbikos és LMP-s politikusok segítségével gyűjtötte össze az ehhez szükséges számú aláírásokat.

Mesterházy Attila indoklásában utal a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontjára, amely szerint a köznevelés rendszerének átalakítása nincs megfelelően előkészítve, valamint arra, hogy az érdekképviselet az ország érdekeivel ellentétesnek tartja az iskolák szakmai önállóságának radikális csorbítását, a gazdálkodási jogosítványok elvonását, a szakképzés átalakítását, a tankötelezettség idejének csökkentését, az intézményrendszer állami fenntartásba vételét és a helyi önkormányzatok kiszorítását a fenntartói feladatokból. A politikai vitát összesen 4 óra 20 perces időkerettel írták ki, amelyben elsőként a kabinet ismertetheti álláspontját fél órában, majd a kormányoldal és az ellenzék fejtheti ki véleményét egyaránt 130-130 percben.

A második ülésnap további részében megkezdődik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a médiatanács 2011-es tevékenységéről szóló beszámolóinak vitája, továbbá tárgyalnak a képviselők a Felvidékről kitelepítettek, illetve a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról szóló határozati javaslatokról is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X