nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Okostelefon-használati etikett

Ön felveszi a telefonját, ha egy tárgyaláson ül? És egy félig formális üzleti ebéden? De az e-mailjeit, ugye Ön is meg szokta nézni? – Most kiderül, illendő-e ez vagy sem.

nyest.hu | 2013. október 30.
|  

Egyre kevésbé fontos az embereknek, hogy mit illik és mit nem egy adott helyzetben – és ez alól a munkahely sem kivétel. Az okostelefonok elterjedésével néha magunkon is elcsodálkozhatunk, hogy mennyire udvariatlanok tudunk lenni, amikor bármilyen korlát nélkül nézegetjük az e-mailjeinket, vagy épp telefonálunk egy megbeszélés vagy egy üzleti ebéd közepén. Sokszor abban is elbizonytalanodunk, hogy ez valóban illetlen-e még.

Míg azonban egy baráti társaságban az oda nem illő telefonozás szimpla bunkóság, a munkahelyen ezek a rossz szokások befolyásolhatják a karrierünket, a munkánk hatékonyságát, és zavarhatja a kollégáinkat is a munkájukban. A Peter W. Cardon által vezetett kutatás az első, amely empirikusan vizsgálja az okostelefon-használat megoszlását  a társadalmi nem (gender), az életkor és a vallás függvényében. A Business Communication Quarterly című magazinban megjelent kutatás eredményeiről a Science Daily készített beszámolót.

A kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a technikai eszközök használata hogyan változott meg az utóbbi időben, illetve, hogy ez milyen hatással van az udvarias telefonhasználat normáinak a megváltozására. A kutatás eredményei hatással lehetnek az üzleti világban elvárható udvariassági szabályokra.

A kutatók többek közt azt találták, hogy négy emberből három (76 százalék) gondolja úgy, hogy egy üzleti tárgyaláson elfogadhatatlan, hogy valaki az e-mailjeit vagy az SMS-eit ellenőrizze. Ugyanebben a helyzetben a telefonálás 87 százalék szerint teljesen elfogadhatatlan. De még egy kevésbé formális üzleti ebéd vagy vacsora során is udvariatlannak tartja az e-mailezést és az SMS-ezést a megkérdezettek több mint fele (66 százaléka).

Okostelefon-használati etikett
Forrás: Wikimedias Commons / Intel Free Press / CC BY-SA 2.0

Azok, akik elfogadhatónak tarják az üzleti ebédeken való mobiltelefon-használatot, inkább férfiak: a férfiak több mint 59 százaléka, míg a nőknek csak 34 százaléka tartja ezt a viselkedést megfelelőnek. Ugyanígy a telefonálásnál is hasonlóak az arányok a nemek között: a férfiak 50, míg a nők 26 százaléka tartja elfogadhatónak azt, ha valaki egy üzleti ebéd közben felveszi a telefonját.

A mobiltelefon-használat tolerálása az üzletemberek anyagi helyzetétől is függött: azok, akik nagyobb fizetéssel rendelkeznek, kevésbé tolerálják a telefonálást az üzleti tárgyalásokon. Természetesen az életkor is meghatározó ebben: a fiatalabb generáció majdnem háromszor valószínűbb, hogy elfogadja a telefonálást, mint az idősebb generáció. A 30 éves kor alattiak 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs probléma a tárgyalások alatti e-mailezéssel. Az 51–65 éves korosztálynál ez az arány csupán 20 százalék. A megkérdezettek 20 százaléka azonban azt is kifejezetten udvariatlannak tartja, ha valaki egy üzleti tárgyaláson kiteszi a telefonját az asztalra.

A kutatás 550 teljes munkaidőben dolgozó üzletember bevonásával készült. Első lépésben azt térképezték fel, hogy milyen munkahelyi mobiltelefon-használati módok léteznek, majd ezekről kérdezték meg az üzletemberek véleményét..

Forrás

Reading This in a Meeting? Women Twice as Likely as Men to Be Offended by Smartphone Use

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X