nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Obama a kínai internet-cenzúra ellen

Óvatosan, de azért kritizál Shanghaiban az amerikai elnök: a szólásszabadság mellett, az emberi jogok védelmében nyilatkozott egyetemistáknak.

nyest.hu | 2009. november 16.
|  

Szép példája a kínai internetes cenzúrának, hogy a Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatához kapcsolódó internetes hozzászólások hamar lekerültek a különböző kínai híroldalakról.

Nem véletlenül, hiszen a nemrég béke Nobel-díjjal kitüntetett politikus éppen az emberi jogok védelmében és a cenzúra ellen beszélt ma Shanghaiban egy nyilvános találkozón, számol be a Guardian.

Az eseményt eredetileg legalább ezerfősre tervezték az amerikai meghívottak, a kínai hatóságok azonban 300 diák részvételét tették csak lehetővé, és nem mentek bele abba sem, hogy a videofelvétel sugározható legyen Kínában. Így csupán a Fehér Ház weboldalán és egy helyi shanghai-i tévéadón láthatták a kíváncsiak, mit is mond az Egyesült Államok elnöke az összegyűlt diákoknak.

Obama a szólásszabadság és az emberi jogok védelmében szólalt fel, és a megjelentek kérdéseire válaszolt. Aligha valószínű persze, hogy az óvatos kínai hatóságok ne figyeltek volna rá, hogy a „megfelelő” kérdések hangozzanak el a megfelelő emberek szájából. Bár az elnök maga választhatott a kíváncsi diákok közül kérdezőket, a Guardian információi szerint a hallgatóságot alaposan megszűrték az illetékesek. Többek között például a Kommunista Ifjúsági Liga tagjait is beválogatták.

Ennek köszönhetően nem került sor kenyértörésre – ahogy az egyik ismert kínai blogger, Michael Anti jellemzi az eseményt, „Obama nagyon puhán viselkedett, és került mindenféle konfrontációt Kínával”.

Obama háromnapos látogatása és az emberi jogok és szabadságjogok kérdése természetesen lázban tartja a kínai értelmiséget, derül ki a cikkből. Az már más kérdés, hogy van-e módjuk hangot adni bármiféle véleményüknek is.

Információ
X