nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyomdatechnika és ex libris

A nyomdatechnika fejlődése elősegítette a képzőművészeti alkotások sokszorosítását, ezzel párhuzamosan az ex librisek is egyre kifinomultabb technikával és nagyobb példányszámban készültek.

Harangozó Ádám | 2011. június 14.
|  

A legrégebbi képsokszorosítási technika a fametszés volt. Ennél a technikánál a művész egy csiszolt fadúcra rajzol, majd a vonalakat meghagyva egy vésővel bemélyíti a felület többi részét, így lesz nyomóforma, amire kerül később a festék.

Nyomdatechnika és ex libris
Forrás: Wikimedia commons

Mivel az így kézült ex librisek időben még nagyon közel álltak a kézi festésű elődeikhez, ezért ezeket is gyakran kiszínezték még.

Modern, színezett ex libris-fametszet
Modern, színezett ex libris-fametszet
(Forrás: Official web site of the International Federation of Ex-libris S)

Nem sokkal később, párhuzamosan a fametszetekkel, megjelent a rézmetszés is: ekkor egy rézlemezbe vésik a kép vonalait, ez egy mélynyomásos eljárás, azaz a képet adó részek bemélyednek a felületen.

Rézkarccal is készültek ex librisek, ez annyiban különbözik a rézmetszettől, hogy itt nem vésővel karcolják, hanem savval maratják az anyag felületét.

Enzo Pellai ex librise (Bruno Missieri, 1997, rézkarc)
Enzo Pellai ex librise (Bruno Missieri, 1997, rézkarc)
(Forrás: Official web site of the International Federation of Ex-libris S)

Ezek a technikák egészen a 19. századig népszerűek voltak, de ma is akadnak hagyományőrzők, akik ilyen módokon készítenek könyvjegyeket.

Modernebb technika a litográfia, azaz a kőrajz. Ez a síknyomásos eljárás kémiai reakciókat használ. A csiszolt kőlapra speciális zsírkrétával viszik fel a rajzot, és a nyomdafesték csak ezen tud megtapadni, így kerül át a kép a papírra.

Nyomdatechnika és ex libris
Forrás: Wikimedia commons

Ez a technika annyira népszerű volt, hogy lehetővé tette az exlibrisgyűjtés kialakulását.

A 20. század népszerű sokszorosítási módszere a linómetszés volt. Ekkor a könnyen megmunkálható linóleumlapból vájják ki azokat a felületeket, amelyekre nem kerül nyomdafesték.

Nyomdatechnika és ex libris
Forrás: Official web site of the International Federation of Ex-libris S

Mivel az ex libris-művészet folyamatosan alkalmazkodott a technikai változásokhoz az évszázadok során, ezért ma már a legmodernebb technikákat is alkalmazzák. Az utóbbi évtizedekben elterjedtek a számítógépes grafikai eljárással készült ex librisek. A CGD (Computer Generated Design – számítógéppel generált design) ex librisek ügyében egyes gyűjtők, szakértők bizonytalanok, hogy ezek is olyan művésziek, elkészítésük olyan képességeket igényel, mint a hagyományos eljárásokkal készültek, de FISAE (Fédération Internationale des Sociétés d’Amateurs d’Exlibris – Ex libris Egyesületek Nemzetközi Szövetsége) versenysorozatokkal igyekszik rámutatni arra, hogy digitális technikával is ugyanolyan igényes alkotásokat lehet készíteni.

O. Karaalioğlu ex librise
O. Karaalioğlu ex librise
(Forrás: flickr)

Források

Kiss Farkas Gábor - Hegyi Ádám (szerk.): A magyar irodalom filológiája

Deé Nagy Anikó: A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár ex librisei

Vén Zoltán: A modern ex libris, Kisgrafika, 2010/3, 8.

Printmaking

Ex libris gyűjtemény a FISAE honlapján

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X